Do sopstvenog biznisa uz pomoć konkursa NSZ

Prošle godine u okviru konkursa za samozapošljavanje u severnom Banatu radno je angažovana 61 osoba. Upravo ovaj konkurs Nacionalne službe za zapošljavanje najinteresantniji je za nezaposlene jer daje mogućnost za započinjanje sopstvenog biznisa što je iskoristila naša sugrađanka Olivera Petrov.

 

 

 

 

 

 

 

-Do otvaranje lokala došlo je spontano. Pre nekoliko godina počela sam uslužno da pravim kolače. Kako bi proširila delatnost konkurisala sam za sredstva za samozapošljavanje u Filijali NSZ, a ujedno smo radili i obuku na zahtev poslodavca za novozapošljavanje. Preporučila bih svima da konkurišu za sredstva jer svaka pomoć dobro dođe prilikom započinjanja novog posla – istakla je Olivera Petrov, vlasnica ugostiteljske radnje “Frida”.

Nije bilo teško sakupiti neophodnu dokumentaciju i izraditi biznis plan.

-Svaka pomoć dobro dođe naročito u prvoj godini poslovanja koja je i najteža – dodala je Olivera Petrov.

Naša sagovornica uspela je da iskoristi dva konkursa. Najpre su joj odobrena sredstva u iznosu od 200.000 dinara za samozapošljavanje, a potom i 100.000 dinara za obuku radnika na zahtev poslodavca:

Uspeli smo da obučimo radnicu za rad u kuhinji. Kako je obuka završena naša obaveza kao poslodavca je da je prijavimo u stalan radni odnos

I ove godine Olivera Petrov planira da konkuriše za sredstva, ali ovoga puta za novozapošljavanje. Potrebni su radnik u kuhinji i konobar zbog proširenja obima posla.

Nacionalna služba za zapošljavanje već je raspisala konkurse za dodelu subvencija u cilju smanjenja broja nezaposlenih. Za samozapošljavanje odobrava se 200.000 dinara u jednokratnom iznosu, a za viškove zaposlenih je 220.000 dinara. Jedan od uslova je da je osoba koja konkuriše za sredstva na evidenciji Filijale NSZ, a po dobijanju novca u obavezi je da 12 meseci od otvaranja firme izmiruje doprinose za obavezno socijalno osiguranje, kao i da tokom te godine obavlja delatnost za koju je firma registrovan. Rok za podnošenje dokumentacije 22. april.