“Đurini osnovci”-mali preduzetnici

Đaci prvih i trećih razreda u OŠ „Đura Jakšić“ su se u okviru osmišljenih aktivnosti učili prvim koracima, kada je preduzetništvo u pitanju. Oni su sa svojim učiteljima, u kreativnim radionicama pravili uskršnje predmete, zatim su svoje proizvode izreklamirali putem fotografija, da bi ih u okviru treće faze  ponudili na prodajnoj izložbi svojim drugarima.

Nakon učešća na seminaru pod nazivom „Učeničke zadruge“ učitelji prvih i trećih razreda  su kroz kreativne radionice osmislili kako da svojim đacima prenesu temu „Preduzetništvo u školama“ rakla  je nastavnica, mentor u projektu, Kristijana Kukić i dodala:

-Ideja je protekla od nas,  koji smo bili učesnici seminara. Bili smo ujedno i u zadatku da u trajanju od dva meseca uradimo nešto baš po tom pitanju, pa smo se organizovali i sa đacima realizovali kreativnu radionicu. U procesu su svoj doprinos dali i roditelji. Veoma smo zadovoljni kako su deca to prihvatila. U razmišljanju smo da i sledeće godine radimo slične, ali tematske projekte.

Za sve učenike škole organizovana je prodajna izložba, a cilj je bio da kreiraju proizvode, rade na njima, ali i da nauče odnos, kada je upotrebni materijal u pitanju, zatim kreativna ideja, kao i utrošeno vreme.

Realizaciju osmišljene ideje pomogli su i đaci petih i šestih razreda, sa svojim nastavnicima. Kako su komentarisali i učitelji i nastavnici, ovo je prvi put da se na ovaj način đaca motivišu da nauče faze preduzetništva: od izrade predmeta zatim plasiranja proizvoda, formiranja cene, ali je ujedno i primer koji planiraju u više tema da sprovedu, tokom sledeće nastavne godine.