Đaci škole “Jovan Popović” i ove godine radiće u eko bašti

U dvorištu Osnovne škole “Jovan Popović” deo dvorišta pretvoren je u eko baštu. Učenici i nastavnici prošle školske godine zajednički su prethodne školske godine uzgjali organsko povrće i začinsko bilje, a projekat će biti nastavljen od septembra.

-Škola je učestvovala na konkursu “Jasen” fondacije kako bi obezbedili sredstva za nastavak projekta “Moja bašta” koju je pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Naša bašta proglašena je za jedan od tri najbolja projekta tako da nam je odobreno 120.000 dinara da razvijemo našu baštu – istakla je Jelena Krvopić, direktorica OŠ “Jovan Popović”.

Cilj projekta je da učenici steknu funkcionalno znanje, a dodatni novac omogući će da se bašta zaštiti.

-Već smo postavili mrežu iznad bašte kako bi proizvode sačuvali od vremenskih nepogoda. U planu je da zajedno sa učenicimna uzgajamo cveće koje će oplemeniti školsko dvorište – kaže naša sagovornica.

„Moja bašta“ prošle godine realizovana je uz pomoć Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je u saradnji sa Fondacijom „Univerexport“ pokrenulo je pilot projekat „Preduzetne škole“. Jedna od 40 škola u Srbiji i jedina u Kikindi bila je OŠ „Jovan Popović“.

Dok se učenici odmaraju i pripremaju za novu školsku godinu u bašti vredno rade zaposleni u školi. Trenutno ima paradajza, paprike, začinskog bilja i ludaja.