Detlić u fokusu Eko radionice Biblioteke i Muzeja

Mnogi ga znaju kao lika iz crtanog filma sa zaraznim smehom.

Ipak, detlić je životinja koju možemo videti i čuti i u našem gradu. Stoga su bibliotekarka Ljiljana Markovljev i viši kustos Ljubica Vojvodić eko radionicu posvetile upravo specifičnoj ptici detliću:

-Upoznaćemo je sa fizičkim karaketristika ptice, a onda i sa zanimljivostima o detliću. Deca su u parku ili svom dvorištu čula njegov zvuk i sigurna sam da mnogo njih ume da ga prepozna kad ga čuje, ali sam isto tako sigurna da je to ptica koja ima najtvrđi kljun od svih, a istovremeno i najmekšu lobanju. To je jedna od zanimljivosti koju će danas naučiti, objašnjava Vojvodić.

Učenici četvrtih razreda OŠ „Đura Jakšić“ o detliću su učili kroz interesantne aktivnosti. Iako se čini da ovoj ptici književnost nije posvetila dovoljno pažnje, stručnjaci kažu da to nije tako:

-Ne, ima ga i u basnama i u pesmama. Iznenadila sam se da sam tekstove o njemu našla ne samo kod starih basnopisaca, nego i našla sam jednu basnu novijeg datuma „Detlić i drvo“, gde se govori koliko detlić može da pomogne u šumi, drveću i tako dalje, kaže Markovljev.

Eko radionice se uz priče, zagonetke i asocijacije održavaju se već četiri i po godine. Zanimalo nas je kako Ljiljana i Ljubica biraju životinju koju će predstavljati malim Kikinđanima:

-Odemu u depo ili deo Muzeja gde stanuju životinje sve zajedno, kao nigde u prirodi. Sada ćemo se fokusirati na životinje iz okruženja. Znam da su deca kod baka i deka videla kokošku, ali doći će i ona na red i iznenadićete se koliko malo znamo o njoj.

Budući da će 14. decembra eko radionica proslaviti peti rođendan, hteli smo da znamo i da li eko edukatorke planiraju nešto posebno za taj mini jubilej:

-Postoji mogućnost, iako nismo još konkretno ništa odredile, da ćemo nešto prirediti. Napravićemo nešto specijalno za tu priliku, ali to će ostati iznenađenje.

Ostalo je više od pola godine da dočekamo to iznenađenje. Do tada, đaci će u još nekoliko navrata van škole učiti o životinjama iz svog neposrednog okruženja.