Desino Papagaj cveće na kikindskoj pijaci…

Lepi avgustovski dani doneli su i lepu atmosferu, koju beležimo na kikindskoj pijaci. Šareniš kada je garderoba u pitanju, šareniš na tezgama, ali je najveći šareniš ipak u novčanicima kupaca, koji već od rane zore tvrde pazar po principu što više poneti kući za što manje otvaranja novčanika.

Breskve su recimo na prvom mestu , kako tvrde trgovci slatke da trnu zubi i za cenu od 60 do 80 dinara predstavljaju jeftinu poslasticu. Jabuke su stajale 50, kruške 80, šljive 45, grožđe 150,  dinje 50, dok se lubenice grčevito, rekli bi nedeljama drže za iznos od 20 dinara kilogram.

Danas je na tezgama bilo moguće pronaći i sveže smokve koje su stajale 110 dinara pakovanje, dok su šampinjoni prodavani po ceni od 260 dinara kilogram. Krastavac, jedna od onih biljaka koje često koristimo za sve i svašta od kozmetike, preko sezonske salate, pa sve do zimnice prodavan je po ceni od 40 do 45 dinara, paradajz od 80 dinara koliko je stajalo volojsko srce, pa sve do 120 dinara. Tikvice i patlidžan danas su prodavani po ceni od 50 dinara, paprika od 70 do 120 dinara, luk do 60, beli luk od 250 do 300, krompir 50, šargarepa 60, celer 80.

Ljuta paprika je prodavana po ceni od 250 do 300 dinara kilogram, dok je kukuruz za kuvanje prodavan po ceni od 25 do 30 dinara komad. Ipak, za ovaj petkov barometar izdvajamo posebnu papagajsku biljku, koja osim što širi lep miris ima i vrlo neobičan plod. Papagaj cveće, koje raste u ataru, ali i kultivisano udomaćinstvima staje svega 100 dinara, komad.

A osim papagaj cveća, od kog miriše ceo atar i cela soba, Kikinđani rado kupuju ovu našu, takozvanu banatsku aloju, ili čuvarkuću, koja ima takođe lekovitog svojstva, a za koju je potrebno izdvojiti 100 dinara.