Deseti put “Pitijada” u Novim Kozarcima

U Novim Kozarcima u petak će po deseti -jubilarni put biti održana tradicionalna manifestacija “Pitijada”. Nosioc manifestacije, godinama unazad je  Udruženje  žena “Novi Kozarci”. I ove godine će vredne članice  pokušati da obore sopstveni rekord u tegljenju najduže pite krompiruše, koja je prošle godine dostigla dužinu od 27 ipo metara.

Novi Kozarci će 10 jula biti u znaku tradicionalne krajiške zakuske. U okviru  Pitijade članice iz seoskog Udruženja  žena planiraju da ispeku pozamačnu količinu krompiruše za veliki broj posetilaca, koji godinama dolaze kako bi bili deo zanimljive kulinarske priredbe, koja prerasta u atraktivnu turističku manifestaciju. Manifestaciju organizuje MZ “Novi Kozarci”, rekla je za Tv Rubin predednica udruženja Mirela Blagojević,  ali su glavne akterke baš članice Udruženja žena:

-Pitijada je na nivou MZ, a mi učestvujemo. Što se tiče pita najviše je do sada bilo oko 100 pita. Ove godine je nešto manje. Pitu smo ranije davali bez naplate, kao i kuvano jelo, koje pripremamo u okviru manifestacije. Dolaze nam gosti iz raznih krajeva. Kada je reč o pitama, najbitnija je naša atrakcija, a to je “Pita za Ginisa”. Planiramo da ove godine oborimo svoj rekord. Ove godine ćemo pitu prodavata, a sve što budemo prikupili daćemo u humanitarne svrhe,  za malu Kalinu. Rešili smo da sav prikupljen novac damo za nju, kako bi nam što pre ozdravila.

A počele su od nekih 18 metara da bi prošle godione dostigli gotovo 28 metara, koliko je bila duga pita krompiruša. Ove godine će najduža pita biti isečena na komade i prodavana po simboličnoj ceni, koje će izdvajati posetioci, a sve u ime humanitarne pomoći, što i jeste misija ovog udruženja ali i manifestacije:

-Ja ne bih da se zaboravi da je “Pitijada” naš brend, a ne bi smo bili gde smo sada, da nije bilo gospodina Milorada Majkića iz Novog Sada, na čiju inicijativu smo sve ovo i pokrenuli i nećemo da prekinemo.

Pita koja se tradicionalno pravi u osvom selu i predstavlja brend Novih Kozaraca mora da bude onakva, kakva je bila i pre pedeset godina, kako bi zadržala sva ona obeležja takozvane pite tegljanice. Mileva Šešun ima gotovo 83 godine, svoje iskustvo prenosi već godinama i nesebično deli sve ono što je utvrdila decenijama. “Pitijada” će biti tradicionalno organizovana 20 jula, u okviru manifestacije Kozaračke letnje večeri, na terenima SC”Sloboda”. Prijem pita je od 15 do 18 sati u Lovačkom domu, a zvaničan program manifestacije počinje u 16 sati.