„Dekalend“ u „Lanetu“: Čarobni svet knjiga sada bliži malim Kikinđanima

Projekat „Dekalend“ osmišljen je sa ciljem da bude domovina za svu decu sveta.

U njemu vladaju sloboda, ljubav, igra i sreća. Jedan od glavnih programa „Dekalenda“ je otvorena biblioteka, koja se sada nalazi i u Kikindi:

-„Dekalend“ je država dece sveta, a teritorija mu je svugde gde žive deca. Jedan od projekata države je ova mala, slobodna biblioteka. Ja sam na desetine tih biblioteka podelila raznim selima, gradovima i školama. Konačno je došla i kod vas u Pozorište „Lane“, sa kojim ja sarađujem već nekoliko godina. Ovde se igraju neke moje predstave. To je bila kopča zbog koje smo odlučili da jedan ovaj komplet dođe i u Kikindu, kaže osnivač „Dekalenda“ Olivera Jelkić i dodaje da biblioteka funkcioniše uz vrlo jednostvana pravila:

-Radi po principu slobodne kućice, koja nema ključ ili bravu. Deca slobodno uzimaju knjigu koja im se dopada i mogu da je nose kući i pročitaju, ali bi trebalo da je vrate što pre ili da donesu neke druge knjige. Imamo mnogo slučajeva gde u biblioteci pronađemo čitav bunt novih knjiga. Knjige cirkulišu kroz ove biblioteke na moju veliku radost, iako je bilo mnogo skeptičnih na početku. Međutim, dokazalo se da ove biblioteke zaista funkcionišu. Cilj je da je knjiga potpuno slobodna i dostupna deci.

Saradnja između osnivača „Dekalenda“ Olivere Jelkić i Pozorišta „Lane“ traje duži niz godina, pa je osnivanje biblioteke na otvorenom u ovom dečijem pozorištu bilo nešto sasvim prirodno.

„Lane“ će nastojati da biblioteka postane bogatija, a to će početi otvaranjem letnje scene:

Proteklih dana je nešto kiša padala, ali ja sam siguran da će konačno da počne ovo leto. U petak, 3. avgusta je otvaranje letnje scene. Neka ulaznica bude knjiga. Donesite, ljudi, knjige, da navučemo decu na knjige! To bi možda bilo najbolje. Letnju sezonu i scenu otvaramo predstavom „Veseli raspust“, po tekstu i u režiji Miodraga Dinulovića. Moje kolege Aleksandar Krulj, Milan Vujić i ja igramo u predstavi. Naša tri klovna će, nadam se, uspeti da na neobičan način zasmeju publiku pakujući se za more, tako da mislim da će ovo dvorište odzvanjati dečijim smehom, što je svrha cele priče, objašnjava glumac Aleksandar Maletin.

Tako će mališani u „Lanetu“, osim u dobrim predstavama, sada moći da uživaju i u svetu pisane reči. Ovako su i mali Kikinđani postali deo „Dekalenda“, države sve dece sveta.