Deca na kampu u Sajanu učila o mađarskom folkloru i tradiciji

U Sajanu je završen petodnevni kamp mađarskog folklora namenjen deci različitih uzrasta. Uloga domaćina pripala je KUD „Adi Endre“ i ovo je prvi put da se ovakva manifestacija organizuje u ovom kikindskom selu.

Organizatori su očekivali učešće oko 40 dece, ali je radionicama prisustvovalo više od 100 mladih folkloraša, pa su i utisci više nego pozitivni:

-Ja mislim da je kamp uspešan. Umorili smo se, jer smo pet dana od ujutru do uveče bili na radionicama. Ipak, kada su deca prvi put imala probu ispred Doma kulture, prolaznici su zastajali da ih gledaju. Tad svaki umor prestaje. Selu je potreban život i što više ovakvih događanja. Inače je sve jako prazno, ali čim se nešto dežava, selo uživi, kaže Šara Benjocki iz KUD „Adi Endre“.

Učesnici kampa, 120 dece uzrasta od 6 do 15 godina, bilo je podeljeno u tri grupe. Sa njima su radili stručnjaci iz oblasti etnologije i folklornog stvaralaštva. U grupama je bilo i po pedesetoro dece, što je bio pravi izazov za one koji su držali radionice:

-Pošto već predajem Kikinđanima i na neki način sam koreograf, trudio sam se da nađem metodu da ih naučim. Kada smo u tome uspeli, nastavili smo dalje sa radionicama, objašnjava predavač na kampu Adorjan Đuranik.

Deca su svakodnevno imala probe, na kojima su imali priliku da upoznaju život i način rada kulturno-umetničkih društava. Želja organizatora je da kamp postane tradicionalan:

-Ja bih volela da to bude i naredne godine organizovano. Ako se to ne desi, verujem da onda nismo ništa postigli. Kad je već nešto krenulo, to treba nastaviti i održati, zaključuje Benjocki.

Glavni donator ovog kampa su mađarske fondacije „Čori Šandor“ i „Betlen Gabor“, koji su finansirali kupovinu narodne nošnje. Tako deca sve naučeno mogu i da vide na očiglednom primeru. Na kraju kampa održana je i priredba gde su učesnici prikazali svoja nova umeća.