„Dani Rusije“ predstojećeg vikenda u Kikindi

Od 12. do 14. maja u Kikindi će biti održani Dani Rusije. Zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić i direktorica humanitarne organizacije „Naša Srbije“ Sanja Pajević Bundalo predstavile su program ove manifestacije.

„Dani Rusije u Kikindi“ nastali su kao plod saradnje Grada Kikinde i organizacije „Naša Srbija“. Zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić podsetila je da je ova manifestacija nastala prošle godine, nakon podizanja spomenika „belogardejcima“ i uređenja ruskog groblja:

-Nakon prošlogodišnjeg pomena smo došli na ideju da organizujemo višednevnu manifestaciju. Ona će pokazati veliko prijateljstvo između naša dva naroda.

Sanja Pajević Bundalo, direktorica humanitarne organizacije „Naša Srbija“, podsetila je da se ova manifestacija organizuje u okviru događaja pod nazivom „Ruski dani u Srbiji – Belogardejci u Vojvodini“

Na Pomenu ruskoj emigraciji liturgiju če služiti vladika Ruske pravoslavne crkve Jevgenij i vladika Nikanor. Nakon toga, u Kikindi će biti upriličena kulturna dešavanja: koncert rukog kozačkog ansambla „Živa Rus“ i i izložba radova na slikanih peskom ruske umetnice Ksenije Simonove, koja će biti otvorena u nedelju u Narodnom muzeju.

Ona dodaje da će se u nedelju održati konferencija na temu pravoslavnih monarhija u 20. veku. Govoriće se o tzv. „beloj emigraciji“.

Osim kulturno-umetničkog programa, naš grad biće domaćin i delegaciji iz Rusije.

Organizatori ističu da će Kikinda zbog ovoga postati mesto, koji će turisti, potomci „bele emigracije“ i poštovaoci Rusije često posećivati.