„Dani ludaje“ promovisani u Zrenjaninu i u Novom Sadu

„Dani ludaje“, koji ove godine proslavljaju 32. rođendan, po prvi put su predstavljeni u Zrenjaninu. Deca iz vrtića „Poletarac“, u pratnji vaspitačica i tamburaškog orkestra, prodefilovali su centralnim ulicama i Trgom Slobode, gde su uz pesme banatskog podneblja pozvali naše susede da od 21. do 24. septembra budu gosti Kikinde. Jesenji kostimi i stare narodne melodije privukli su veliku pažnju Zrenjaninaca, koji su oduševljeno posmatrali šta su to Kikinđani spremili za njih. Ipak, nije se sve svelo na puko posmatranje, jer je program obogaćen i tradicionalnim kolačem od ludaje, koji su delile članice Akademskog društva za negovanje muzike „Gusle“, pa je ovo bio svojevrsni praznik za sva čula.

Vetrovito septembarsko vreme nije smetalo Zrenjanincima da uživaju u programu, koji su za njih spremili Kikinđani i kako kažu, jedva čekaju da dođu u naš grad. Promocija „Dana ludaje“ potom je nastavljena u Novom Sadu. U Turističkom info centru glavnog grada Vojvodine prisutnim medijima obratila se Olivera Marinkov ispred Kancelarije za turizam grada Kikinde, koja je istakla šta to očekuje sve goste našeg grada:

-Očekuje nas merenje najteže i najduže ludaje. Do sada su zabeleženi rekordi od 507 kg i 283 cm. Imamo neke najave da bi ove godine mogao da bude oboren rekord, ali bi bilo najbolje da ljudi dođu i proprate  ovaj događaj, koji će se održavati u subotu, 23. septembra. Pored toga, bogat biće tu i kulturno-umetničkih i etno-gastronomskih sadržaja. Najinteresantniji je možda Banatski fruštuk, u kojem udruženja žena prave slatko-slane poslastice od ludaje. Večernji sati rezervisani su za koncerte rock, pop i narodne muzike, jer smo se trudili da budu zadovoljeni svi muzički ukusi.

Mali Kikinđani prodefilovali su centralnim gradskim ulicama i uz pesmu pozvali Novosađane da budu gosti Kikinde.

Pozitivni utisci, jesenje boje i banatski motivi širili su se i „srpskom Atinom“, a domaći kolač od ludaje postao je veoma tražen. Ne sumnjamo da će tako biti u sutra u Beogradu i u petak u Temišvaru, kada slede nove promocije najstarije kikindske manifestacije.