Danas nam je divan dan – Škola za trudnice proslavila drugi rođendan

„Budućnost Kikinde na jednom mestu“ bio je jedan od komentara koji se mogao čuti na proslavi drugog rođendana Škole za trudnice.

Naši najmlađi sugrađani i njihove mame okupili su se u Galeriji Kulturnog centra, gde se uz neformalno druženje govorilo o značaju Škole:

-Škola mi je bila od jako velikog značaja. Sve smo dolazile redovno na časove, razmenjivale smo iskustva, što je jako bitno, zato što nije svaka trudnoća ista. Mnogo toga su nas naučile i pripremile nas za porođaj. Išle smo u posetu porodilištu, što nam je jako značajno, jer smo znale tačno šta nas tamo  čeka i kakva će biti procedura. Čak i nakon porođaja, nekadašnje trudnice, a sada mame se i dalje druže i razmenjuju iskustva, kaže sugrađanka i mama sedmomesečne Petre Dunja Vranjin, dok Mirjana Kajtez, takođe polaznica Škole dodaje:

-Dosta mi je značilo sve ono što sam čula u Školi, kako tokom trudnoće, tako i za vreme samog porođaja, a i kasnije kad sam došla sa bebom kući. Časovi i vežbe disanja bili su zaista važni. Kada ponovo zatrudnim, opet ću se priključiti Školi, jer je iskustvo zaista posebno.

U periodu trudnoće svaka pomoć je neophodna i dobro došla. Škola za trudnice, koja radi u okviru kikindskog Doma zdravlja, već dve godine je na usluzi svim budućim mamama našeg grada:

-Za ove dve godine kroz Školu je prošlo 189 trudnica. Budući da godišnje imamo 439 porođaja, to je izuzetno lep broj. U Školi su uglavnom prvorotke, a ove godine imamo i drugorotke koje su ispratile psihofizičku pripremu sa kojom smo krenuli od januara meseca i od tad je 57 žena prošlo kroz Školu, a njih 37 kroz psihofizičku pripremu, što je zaista lep broj. Nadam se da će ova Školica zaživeti i ubuduće nastaviti da radi ovim tempom, čak i boljim, objašnjava Olivera Vučković Popov iz Škole za trudnice.

U okviru druženja i proslave rođendana, upriličena je i izložba fotografija beba, čije su majke bile polaznice Škole. Kao što dolikuje svakom rođendanu, poslužena je i torta. Ambicija onih koji vode Školu je da aktivnosti u budućem periodu budu podignute na viši nivo, uz nadu da će proslava trećeg rođendana biti masovnija, a samim tim i naš grad bogatiji.