Danas i sutra budući srednjoškolci popunjavaju listu želja

Danas i sutra budući srednjoškolci popunjavaju listu želja

Nakon što su imali mogućnost da pogledaju konačne rezultate sa završnog ispita i ustanove koliko su tačno bodova osvojili, budući srednjoškolci su uz obavezno prisustvo roditelja popunjavali listu želja.

Uspeh iz osnovne škole ove godine nosi najviše 60 poena, a završni ispit 40. U OŠ “Žarko Zrenjanin” 66 učenika  uz podršku roditelja i uputstvo direktora danas  i sutra popunjava listu  želja. U osmom jedan, u kom je razredni starešina nastavnik Dragan Bukurov, 22 đaka  završilo je osnovno školsko obrazovanje. Prema njegovim rečima, završni ispit bio je teži i po pitanjima ali i po postupku završnog ispita, pa je i broj poena koji su osvojeni u proseku bio manji:

-Jedan učenik je već završo prijemni ispit, upisavši srednju Vojnu školu. Ostali su popunjavali želje i bili su realni. Znači, u odnosu na broj bodova, koji su ostvarili uskladili  su i svoje želje. Završne ispite nisu sjajno uradili. Iz razgovora sa njima saznao sam da su imali tremu, pogotovo bolji učenici.

 

Vanja Nedomački, đak je generacije i član Regionalnog Centra za talente. Kako nam je rekla, završni ispit je svima zadao dosta muka, ali se nadaju ispunjnu prve želje sa liste:

-Nisam baš zadovoljna svojim rezultatima, mislila sam da ću uraditi malo bolje.  Pitanje, koje je gotovo sve zbunilo, kada je ispit iz maternjeg jezika u pitanju i na koje je mali broj đaka znao odgovorje bilo značenje reči “kompromitovati”. Malo manji broj poena iz matematike, ali mislim da ću upisati željenu Gimnaziju.

I drugi učenici smatraju da su želje realne i da su odabrali zanimanje kojim će se baviti u daljem životu. Roditelji učenika ove škole  spremno pružaju  podršku budućim srednjoškolcima, uz malu dozu kritike, što je i za očekivati budući da je baš u školi “Žarko Zrenjanin” završni ispit prošao relativno loše.

Na listi je 20 rubrika i potrebno je da deca upišu što više želja jer u kikindsker škole dolaze i deca iz drugih gradova, pa je preporuka da i najbolji učenici stave bar deset želja, pa i više, po smerovima koje žele da pohađaju. U Kikindi i selima je malu maturu polagalo 530 đaka, kojima je u srednjim školama ponuđeno više mesta od broja učenika koji su radili testove, tako da ne postoji bojazan da neko od kandidata ostane neupisan. Raspored učenika po školama izaći će 08.jula, nakon čega sledi upis učenika u srednje škole 9. i 10. jula. Drugi upisni krug za kandidate koji nisu upisani u prvom krugu, počinje 09.07. kada se predaje lista želja. Roditelji mogu proveravati informacije o toku raspoređenosti đaka na sajt www.upis.mpn.gov.rs