Dan škole kroz vremeplov OŠ “Ivo Lola Ribar” iz Novih Kozaraca


Osnovna škola u Novim Kozarcima obeležila je 58 godina postojanja pod imenom narodnog heroja „Ive Lole Ribara“. U okviru svečanog programa, odigranog u Domu kulture, đaci su sa svojim učiteljima i nastavnicima, kroz zanimljiv performans prikazali školu nekad i sad.

Program je predstavljao svojevrstan vremeplov, kojim su đaci, uz mentorstvo nastavnika i učitelja, publiku, među kojima je većina i pohađala školske dane baš u toj školi, sproveli kroz pet decenija postojanja škole. Namera je bila, kako je navela ditektorica škole Biljana Brkić da se na poseban način, a kroz  projekat osvrnu na sve godine, koje su za njima:

-Dan škole se obeležava prvi put na ovaj način. Mi smo projektne aktivnosti pretočili u priredbu. Škola je uključena u jedan projekat, kojim želimo da pokažemo kako je to nekada bilo u školi. Zato ova priredba nosi naziv “Stara-nova škola”. Najinteresantniji je film u kom su naši učenici  intervjuisali nekadašnje đake ove škole.

Angažovanja u školi podržava lokalna samouprava, kroz razne akcije brige o potrebama škole, koja se nastavlja i tokom ove i narednih godina, a namera je, kako je naveo član GV Miodrag Bulajić, da uslovi budu adekvatni kako đacima, tako i nastavnom osoblju:

-Pre svega želim da u ime Gradske uprave   čestitam Dan škole “Ivo Lola Ribar” i  da im poželim da i u narednom periodu rade dobro i kvalitetno. Sigurno će im za to biti potrebna podrška Gradske uprave gde mi upravo i putem nove mreže škola želimo da optimizujemo postojaće škole u seoskim sredinama, da ih zadržimo  i da ukažemo da ne brinu za svoj opstanak u narednom periodu.

Učešće su uzeli gotovi svi đaci škole, a performansom su uspeli i da vrate vreme unazad i da sete svoje roditelje i bake i deke na vreme, kada su se pisali spomenari i leksikoni, kada su devojčice  obavezno nosile kikice i kada su učitelj i nastavnik bile  figure najvećeg autoriteta u školi.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/BJBKjPnJtBM” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>Kroz igru, pesmu, osmišljen film retrospektive „Škola nekad i sad“ vraćena su sećanja u neko ono vreme, kada se na potpuno drugačiji način stvarala svest o budućnosti i kada je škola za mnoge bila druga kuća, kada je i nastao čuveni stih da je “najlepše doba-đačko doba”.

Kroz muziku Zorana Simjanovića i legendarnu temu iz serije „Grlom u jagode“publika je ceo prikaz često prekidala aplauzom, na taj način ukazujući da su učesnici programa napravili priredbu za pamćenje. Inače, u okviru programa naglašeno je da je OŠ „Ivo Lola Ribar“ sedamdesetih godina, prošloga veka pohađalo više od 1000 đaka, te da je  poslednjih godina, taj broj  deset puta manji.