Dan posvećen malim divovima

Sutrašnji dan, 17. novembar obeležava se kao Svetski dan prevremeno rođenih beba. U čitavom svetu jedna od desetoro beba rodi se pre vremena. U Srbiji je to više od 4.000 beba godišnje, a budući da se rađaju nezrele ovim bebama da perežive potrebna je podrška stručnih i kvalifikovanih medicinskih radnika. I pored svog znanja, ljubavi i brige koji se poklanjaju, posledice prevermenog rođenja mogu da budu veoma ozbiljne.

 

 

 

 

 

 

-U Kikindi poslednjih godina imamo oko osam procenata prevremeno rođenih beba od ukupnog broj porođaja. Na žalost, ne možemo sve da ih zbrinemo u našoj Bolnici tako da ih šaljemo u veće centre. Prevremno rađanje sa sobom nosi mnogo rizika – istakla je dr Gordana Bistričić, neonatolog.

Prevremeno rođene bebe su one koje se rode pre 37. nedelje trudnoće. U Kikindi postoji poluintezivna nega, ali se najveći broj novorođenčadi šalje u visokospecijalizovane ustanove koje su u našoj zemlji dostigle su zavidni nivo.

-Razlog zbog kog dolazi do prevemenog porođaja može biti vezan za bolesti majki, česti su prevremni porođaji kod blizanaca, trojki, četvorki, a najčešće se ne znaju uzroci – kaže dr Bistričić.

Ove bebe su veliki borci, ali su isto tako i njihovi roditelji suočeni sa brigom i neizvenošću. Što je dete duže u majčinom stomaku to su mu šanse da kasnije ima kvalitetan život veće.

Dobra vest koja stiže iz porodilišta je da natalitet raste.

-Prošle godine imali smo 490 porođaja i iskreno se nadam da ćemo ove godine dostići brojku 500. Već imamo 20 beba više nego u istom periodu prošle godine – rekla je dr Gordana Bistričić.

Podršku roditeljima prevremeno rođene dece pruža jedino nacionalno udruženje “Mali div”. Jedan od njihovih ciljeva je podizanje svesti u javnosti o problemu preveremneog rađanja.