Dan oslobođenja Kikinde u Prvom svetskom ratu

vlcsnap-2016-11-21-11h56m51s231

Prigodnim programom juče je obeleženo 98 godina od oslobođenja Kikinde u Prvom svetskom ratu. Na spomen kosturnici na Železničkom groblju vence su položili predstanici Grada Kikinde, Severnobanatskog Upravnog okruga, ruske Ambasade, Vojske Srbije, Policije, kao i svih vojnih udruženja potomaka, a potom je održano i crkveno opelo. Nakon toga, odlomak iz „Knjige o Milutinu“ Danka Popovića govorio je predsednik Skupštine Grada dr Milovan Blažić. Program su uveličali i učenice osnovnih škola „Đura Jakšić“ i „Sveti Sava“, koje su govorile stihove „Plave grobnice“ Milutina Bojića i „Prkosne pesme“ Dobrice Erića.

Prisutnima se obratio i istoričar Srđan Sivčev, koji je prisutne podsetio na to kako je oslobođena Kikinda.srđan sivčev

-Želeo bih da napomenem da je oslobođenje počelo još 18. novembra 1918. godine, kada je srpska vojska ušla u Veliku Kikindu. Dva dana kasnije, 20. novembra, u grad su ušli visoki vojni činovnici Vojske Srbije i zato se ovaj datum obeležava kao Dan oslobođenja, istakao je Sivčev.

vlcsnap-2016-11-21-11h57m19s8

Oslobođenje Kikinde obeleženo je i izložbom „Album sećenja na naše pretke iz Prvom svetskom ratu“ u Kulturnom centru, koju je otvorio načelnik Severnobanatskog Upravnom okruga Nikola Lukač. Ljubomir Marković, pukovnik u penziji i predsednik Republičkog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, koji je podsetio da je Kikinda bila poslednji grad u Srbiji, koji je oslobođen u Prvom svetskom ratu.

Obeležavanje Dana oslobođenja završeno je svečanom akademijom u velikoj sali Kulturnog centra, na kojoj je su se prisutnima obratili član Gradskog Veća Miodrag Bulajić i istoričar Marko Milošev, a nakon čega je upriličen umetnički program.