Dan Ekonomsko trgovinske škole, uz sklopljenu novu saradnju

Skoro čitavu deceniju u Ekonomsko trgovinskoj školi Dan ustanove obeležavaju tradicionalno, tako što učenici zamene mesta sa svojim profesorima, sa pomoćnim osobljem, pa i sa samim direktorom.  Dobra atmosfera, prepuna smeha i međusobnog uvažavanja mogla se osetiti već na ulazu u  školu. U zbornici su profesori imali mogućnost i da popričaju o planu nastavnog programa, za časove koje slede, ali i da popiju kafu sa svojim, možda budućim kolegama.

Ove godine, otvarajući sednici nastavničkog veća svojim kolegama se obratio maturant Luka Glamočak, koji je uz podršku direktora Tomislava  Bartolića pozvao sve prisutne da poslušaju dnevni red, kao i da daju svoje mišljenje. Godinama ovo je prepoznatljiv način kojim se u školi obeležava Dan ustanove, a kako je naveo direktor Tomislav Bartolić, to je posebno zadovoljstvo i za jedne i za druge:

-Ne zato da bi im dokazali koliko je ovaj naš zanat  težak, nego zato što su naši učenici pokazali zaista veliku odgovornost, na prvom mestu pripremajući se za čas. Ono što mogu ja da kažem, pošto sam obišao dosta učionica to je, da su se oni zaista jako dobro snašli u ovoj zameni.

 

Đaci su sa posebnim zadovoljstvom pristupili svojoj jednodnevnoj transformaciji, neki sa više neki sa manje uspeha, a iskoristili su i priliku da na svečan način požele starijem kolegi, profesoru fizike Mirku Vukobratu miran odlazak u penziju.  U sklopu obeležavanja Dana škole, jedna od aktivnosti bila je i druženje sa gostima iz Banja Luke. 

Ovoga puta su se opredelili da, kao škole koje imaju smer kuvar konobar zajednički naprave vojnički pasulj za sve saradnike i goste. Saradnju podržava grad Kikinda, navela je predsednica Skupštine grada stanislava Hrnjak, koja u tome vidi i način da se prošire gledište i razmene iskustva:

-Veliko je zadovoljstvo, jer smo mi još prošle godine razgovarali sa prijateljima,  iz Dalmacije, Mađarske i Rumunije, sa kojima imamo tradicionalno saradnju,  da ugostimo učenike i kolege iz SSŠ iz Banja Luke. Oni su tu saradnju odmah prihvatili. Cilj je  da naši učenici upoznaju svoje vršnjake iz regiona. Ovde je uvek lepo druženje. Ekonomsko trgovinska škola tradicionalno svoj dan obeležava nizom aktivnosti, a stavlja se akcenat i na kuvanju.

Škola kroz ovakva dešavanja postaje još transparentnija za ceo region, mišljenja je i načelnik SBUR Nikola Lukač:

-Za ceo region je bitno da ova škola sa svojim profilima, koji su izuzetno popularni i dobri,  još više privuče učenika, koji će na ovakav način imati perspektivu kada je pronalaženje radnih mesta u pitanju. To nam je vrlo bitno.

Gosti iz Banja Luke prvi put su u Kikindi, ali će već u decembru ugostiti đake naše škole. Kako je navela pomoćnica  direktora SSŠ iz Banja Luke, Maja Vuleta imaju saradnju i sa drugim školama, tohg obrazovnog profila iz bivše Jugoslavije:

-Imamo jedno vrlo zanimljivo takmičenje, koje se zove “Gatus” i koje se provodi već osam godina,  a učestvuju škole od Slovenije do Makedonije. To je nešto što želimo da ponudimo i školi iz Kikinde, kako bi se deca i na taj način još bolje upoznati. Nije to nostalgija, to je potreba da se šire dobre priče, kakva je eto i ova danas.

Predstavnici škole i grada su u okviru obeležavanja svog dana uručili povelje kumu i prijatelju škole Niki Adamovu, a uručena je i povelja zahvalnosti predstavnicima gostujuće škole iz Banja Luke.