Dan bez automobila Kikinđani obeležavaju biciklističkom turom do Rumunije

Oko 130 naših sugrađana učestvovalo je danas u biciklističkoj turi od Kikinde do susedne rumunske opštine Komluš Mare. Ova akcija organizovana je povodom obeležavanja „Evropske nedelje mobilnosti“. Kikindska železnička stanica bila je mesto okupljanja svih onih koji su želeli da budu deo biciklističkog karavana. Član Gradskog veća Saša Tanackov rekao je da se oko 130 grašana prijavilo za ušešće u ovoj akciji i dodao:

-Cilj ove akcije je ukazivanje na potrebu za zdravim načinom života i na mogućnosti prekogranične saradnje sa nama bliskim i susednim mestima.

vlcsnap-2016-09-17-12h22m46s248

Dan bez automobila Kikinđani obeležavaju treći put, a ove godine prvi put im se priključila i manja grupa biciklista iz rumunskog Žombolja. Slogan akcije je „Pametna i održiva mobilnost – ulaganje u Evropu 2016.“, a organizator je Sekretarijat za zaštitu životne sredine u saradnji sa Sekretarijatom za lokalni, ekonomski razvoj i promociju.

-Ljudi već kolektivno, porodično obeležavaju ovaj datum. Najmlađi prijavljeni učesnik karavana je 2013. godište, dok najstariji učesnici imaju preko 60 godina, istakla je Miroslava Krnić, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Većina učesnika akcije često koriste biciklove i smatra da im današnja vožnja neće teško pasti, a kao glavne razloge zbog kojih su želeli da budu deo karavana ističu druženje i boravak u prirodi. Radi efikasnije organizacije, pasoška kontrola obavljena je na mestu polaska, a za sve učesnike obezbeđeni su fluoroscentni prsluci, osveženje i užina, policijska i medicinska pratnja, kao i servis za popravku bicikala.