Dajte krv, podarite život

Dajte krv, podarite život

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, Crveni krst Kikinda uz podršku i u saradnji sa Gradskom upravom grada Kikinda nagradio je Kikinđane koji redovno daju krv. Plakete je dobilo 50 dobrovoljnih davaoca za: 35, 50, 75 i 100 davanja krvi. Više od stotinu puta krv je dao Kikinđanin 61-godišnji Mihalj Trankulov koji je zajedno sa bratom postao davaoc.

-Krv dajem jer se osećam zdravim i zlu ne trebalo, da pomognem. Nastaviću da dajem krv dokle god mogu jer volim da pomažem ljudima, a ovo je najbolji način – rekao je Mihalj Trankulov.

Kikinda važi za jednu od najhumanijih sredina jer ima veliki broj davlaca, rekao je Saša Tanackov, član Gradskog veća.

-To nam imponuje jer nam garantuje da smo sredina koja neguje humanost i ljudskost. Postoji visok nivo svesti naših sugrađana o dobrovoljnom davalaštvu, a iza toga stoji angažovan rad zdravstvenih radnika i Crvenog krsta. Zdravlje je planetarno bogatstvo, a krv mogu da daju samo zdravi – istakao je Tanackov.

Jedinice krvi sakupljaju se u Crvenom krstu koji je tu da podrži davaoce.

-Kikinda svake godine obeležava ovaj važan dan. Ovo je prilika da se zahvalimo svim davaocima jer su oni prepoznali prave životne vrednosti, vrednosti u davanju jer pomažu da se spase život – dodala je Marijana Mirkov iz Crvenog krst Kikinda.

Osim pojedincima, uručena je i plaketa “Širko srce” i to: Tehničkoj školi, Policijskoj upravi, Metanolsko-sirćetnom kompleksu i Banatskom velikom Selu jer je u ovim kolektivima i sredini prikupljeno najviše krvi.