Da li smo još uvek za najlonsku kesu, ili je ceger bolja opcija?

Svakoga dana prosečni sugrađanin upotrebi sedam kesa koje najčešće završe u smeću. Za razgradnju je neophodno najmanje 400 godina. Razgrađene hemikalije još dugo i nakon toga zagađuju životnu sredinu.

Plastične kese su prvi put proizvedene i počele sa širokom primenom 1977. Poznata je slika da lete I stvaraju otpad po ulicama i zelenim pojasevima. One nisu biorazgradive, nego fotorazgradive i tokom vremena se raspadaju zagađujući zemljišta i vodotokove i ulaze u lanac ishrane. Samo mali broj trgovina nudi vrećice koje ne ugrožavaju životnu sredinu. Od pre nekoliko dana počela je naplata u nekim prodajnim objektima rekao je za TV Rubin predstavnik UG “Pokret gorana”, Dalibor Oličkov i dodao:

-Mi bi pre svega želeli da pozdravimo kompanije “Delez Srbija” i “Lil”i. Oni su prvi ušli u akciju naplata najlon kesa. Mislim da je to dobra stvar. Kada pogledate kontejnere, deponije uglavnom su okružene najlon kesama. Mi nemamo mogućnost kvalitetnog odlaganja te vrste otpada, te je ovakva inicijativa vrlo pohvalna.

 

U velikom broju marketa, tanke plastične kese stoje na pultu gde kupci mogu da ih uzimaju u neograničenim količinama. One se prave od polietilena, termoplastike koja se proizvodi od nafte ili ulja. Ukoliko bi se količina godišnje upotrebljenih kesa prepolovila, značajno bi se smanjila potreba za naftom i derivatima, a takođe bi se smanjila i količina otpada.

Manje od 5% najlon kesa se reciklira. Daleko je skuplje reciklirati polietilensku kesu nego prozvesti novu. Dobra vest je da će Srbija zabraniti upotrebu tankih plastičnih kesa i uvesti obaveznu naplatu biorazgradivih kako je najavljeno iz Ministarstva za zaštitu životne sredine. U tom ministarstvu kažu da će Srbija, iako nije članica EU, primeniti sve mere nedavno usvojene Direktive o plastici, po kojoj se ograničava maksimalna godišnja potrošnja kesa na 90 po osobi, do kraja 2019. godine.