Čukljevi-bolest modernog čoveka

Čukljevi nisu samo estetski, već su i zdravstveni problem, naročito kad zabole. Sve je više mlađe populacije koja traži rešenje za taj problem. U osnovi problema sa čukljevima najčešće se krije urođeni deformitet stopala što znači de su geni krivci za njihovu pojavu.

Kako objašnjava magistar farmacije  u apoteci Cvejić, Tijana Dimitrijević, baš taj zdravstveno estetki problem kod žena se javlja daleko češće nego kod muškaraca:

-Ovo je sada period kada iz zimske obuće prelazimo u letnju. Osobe koje imaju čukljeve, s jedne strane osećaju  olakšanje zato što je noga slobodna i nemaju bolove i tegobe. Opet, s druge strane imaju estetki problem zato što stopala koja imaju  čukljeve ne izgledaju lepo. Generalno čukljevi su danas veliki problem i to uglavnom kod žena, čak oko 15%. Ima veze i genetika, ali spoljni faktori su učestaliji.

Zbog pojave čukljeva, stopala izgledaju deformisano, pa je i odabir adekvatne obuće veliki problem.

U apotekama postoje pomagala, poput  separatora, koji  ispravlja deformisani prst i sprečava njegovo dalje krivljenje pa se  vremenom  on vraća na svoje staro mesto. U stvari, on radi korekciju deformiteta pa se zato često može naći i pod nazivom korektor za čukljeve.

 

Osim separatora i adekvatne obuće, postoje i posebni ulošci, koji se izrađuju po meri za svako stopalo, koji omogućavaju da se ravnomerno rasporedi pritisak na svako stopalo.

Čukljevi sami po sebi su naslage soli. Njihovom formiranju doprinose: gripa, angina, giht, loš metabolizam, pogrešna ishrana, reumatske infekcije i dugo nošenje neudobne obuće. Smatra se da je operacija uklanjanja čukljeva samo privremeno rešenje.