Crveni dijamanti, Saturn breskva i tajlandska boranija na jednoj tezgi

Godži bobice, patispanj tikvice, tajlandska boranija i Saturn breskva pijačna je ponuda za ovu subotu na tezgi porodice Cicmil koja se dugi niz godina bavi proizvodnjom raznog i netipičnog bilja.

Na kikindskoj pijaci već godinama, najrazličitije proizvode bašte donosi Piroška Cicmil, koja uh, sa svojom porodicom na gazdinstvu „Cicmil“ i proizvodi.

Ono što izdvaja ovu tezgu od svih drugih, to su netipični proizvodi, do kojih je malo teže doći, zato što iziskuju više vremena i truda. Jedna od njih je takozvana breskva Saturn.

-Mi proizvodimo ovu vrstu breskve već godinama, mislim da smo ih među prvim imali. One su manje i pljosnatije od običnih sorti breskve. Meso je čvršće, slađe i aromatičnije. Pljosnate sorte su posebno zanimljive. Godži isto radim više od sedam godina. Ta biljka je vrlo otporna i voli vodu. 

Godži bobice se zovu još i Crveni dijamanti, srećne bobice ili vučje bobice su najčešći nazivi za ovu biljku koja potiče sa Tibeta, gde je smatraju svetom biljkom i koriste je više od 3000 godina. U tradicionalnoj kineskoj medicini koriste se za zaštitu jetre, poboljšanje cirkulacije, poboljšanje vida i jačanja otpornosti organizma.

Godži bobice, kako objašnjava naša sagovornica, staju  100 dinara za 100 grama, pošto se najčešće u toj količini i prodaju. Osim voća, na ovoj tezgi smo zatekli i neobičnu boraniju, koja je čak i jeftinija od klasične vrste i staje 100 dinara za kilogram.

-Ova boranija se najčešće  proizvodi na Tajlandu. Kupuju je Azijati,  Kinezi. Naši građani često  hoće da je kupuju i da je pripremaju. Lepa je i za salate, za razna jela kao dodatak.

 

Patišon tikvica ima oblik spljoštenog diska pa je znaju zvati i  “svemirska tikvica”. , Patišon tikvica svojim okusom podsjeća na okus tikvica i krastavca.

Pripravljaju se na gotovo sve iste načine na koje spremamo i uobičajene tikvice. Sadrži gotovo sve vitamine grupe B, vitamin E i karotin. Ova vrsta tikvice je vrlo zastupljena u francuskoj kuhinji, ali je i Kikinđani rado pripremaju.