Crkva u Banatskoj Topoli najveće sveto mesto u Banatu

U Banatskoj Topoli Rimokatolička crkva u centru sela podignuta je 1899. godine, a pre toga na ovom mestu bila je soska bogomolja. Upravo ova crkva sredinom avgusta mesto je hodočašća velikog broja vernika pošto se veruje da je ona najveće sveto mesto u Banatu jer je poznata po javljanjima Bogorodice.

-Prvo pojavljivanje desilo se 1854. godine kada je sna ovom mestu bila seoska škola koja je služila i kao bogomolja. Na zidu je primećena silueta žene sa detetom. I naredne godine u više navrata pojavljivala se majka božija. Pošto je crkva sagrađena 1899. godine od tada do danas dolazi veliki broj hodočasnika jer se veruje da su se u njoj događala čudesna ozdravljenja – istakao je Jožef Melar , sveštenik.

U zrenjaninskoj biskupiji crkva u Banatskoj Topoli je najpoznatije i jedino marjansko svetište. Zaštitnica crkve je Velika Gospojina ,a misa se na njen dan organizje tri puta jer ovo mesto poseti 25 sveštenika i više od 1.000 vernika iz svih krajeva Vojvodine.

-Došli smo da proslavimo Svetu Mariju zajedno sa grupom iz okoline Vršca. Ovo je za nas veliki praznik, a crkva u Banatskoj Topoli je najveće sveto mesto u Banatu. Prvi put smo ovde i jako nam se sviđa – rekao je Janoš Varga iz Banatskih Karlovaca.

A ispred crkve buč koji je odvajkada deo seoskih slava.

-Danas je verska slava i dan sela. Ovaj datum proslavlja se od kada znam za sebe. Banatsku Topolu poseti veliki broj vernika iz Srbije i inostranstva. Ovo je dan kada nas posete naši rođaci i prijatelji koji ne žive više u Banatskoj Topoli – dodao je Nedeljko Cimeša, predsednik MZ Banatska Topola.

Tezge sa hranom , slatkišima, odećom, mešovitom robom, ručnim radovima zauzele su veći deo centra sela koje oživi za seosku slavu. Za buč je običaj da se porodice obuku u najlepša odela i prošetaju selom, dok su se nekada mladi momci i neudate devojke upoznavali na seoskoj svetkovini.