Članice “Vretena” iz Iđoša osvojile veliki broj medalja za proizvode od šljive

U Ostojićevu je održan Međunarodni festival šljive i rakije koji je organizovan prvi put. Ovaj događaj okupio je veliki broj izlagača i učesnika, a organizatori su birali najbolju rakiju, pekmez i kolači napravljeni od ove voćke. Na festivalu su učestvovale i članice Udruženja “Vreteno” iz Iđoša koje su se vratile sa pet zlatnih i po jednom srebrnom i bronzanom medaljom. Zlatna medalja za kolač sa šljivama “Debeli Banaćanin” i bronazana za pekmez od šljiva pripale su predsednici udruženja Brankici Mikalački:
-Nismo se nadali nagradama jer je naša želja bila da učestvujemo na ovom festivalu. Kada je došlo do proglašenja pobednika bile smo iznenađene velikim brojem medalja koje smo osvojili.


Cilj udruženja je negovanje tradicije narodnih običaja i rukotvorina, kao i čuvanje od zaborava starih jela. U konkurenciji oko 150 proizvoda zlatne medalje za kolače sa šljivama dobile su i Gorica Pajić i Bosa Tatomir, a dva zlata za pečene šljive pripale su Danici Isakov. Srebrnu medalju osvojila je Kosana Tatomir takođe za kolač od šljiva.


Udruženje “Vreteno” osnovano je pre dve godine i ima tridesetak članica.
-Organizujemo radionice sa decom i od ove godine pozvaću ih da postanu članovi “Vretena”. Želja nam je da privučemo što više mladih koji će učiti stare zanate kako bi mogli da nas naslede – kaže Brankica Mikalački.
Deo članica bavi se vezom, deo hekla, štrika, pravi kolače. Sve što članice naprave izlaže se na raznim manifestacijama, a u toku su pripreme za “Dane ludaje”.