Čišćenje ulica i puteva od snega u toku


Sneg, koji je neprestano padao tokom vikenda, više od 30 sati,  nije napravio zastoj  na kolovozima. Štab zimske službe je prema odrednicama o prioritetu obavljao fazno čišćenje  na putevima. Kako je naveo komandant Štaba zimske službe Milivoj Linjački, služba je ove zime pokazala dobru uigranost i potrebnu brzinu pri delovanju, što je dalo zapažene rezultate. Mašine nisu stale tokom celog vikenda, one još uvek rade, dodao je on.  Za aktivnost koja je trajala od petka bilo je potrebno utrošiti oko 60 tona soli:

-Mi imamo situaciju da su nam svi kolovozi u celom gradu očišćeni. Na nekima nema ništa snega, dok je u nekim ulicama ostalo svega pola centimetara, a to je ostalo nakon čišćenja. Mislim da nikada grad Kikinda, za ovoliko godina, a mislim da mi je ovo šesta zima od kada  rukovodim ovim poslom  nije bila ovako očišćena, s obzirom da je sneg padao više od 30 dana i da smo imali nekih 20-25 santimetara snega u visini. Nije bilo problema, udesa, nema proklizavanja. Svakako da je ova aktivnost grad Kikindu koštala. Utrošeno je 60 tona soli, imamo još oko 50 tona u pripravnosti. Dat je nalog da se nabavi nova količina soli. Sada smo u prvom stepenu pripravnosti.

Trg je paralelno rađen sa saobraćajnicama. Posipana je so i uklonjen sneg, na delovima, koji se koristi pri kretanju pešaka.

Prvi put je ove godine dat akcenat i na uređenje ne samo glavnih ulica u okolnim selima, koje su predviđene operativnim planom, već i u sporednim, rekao je Linjački i dodao i da je 80% seoskih ulica očišćeno. Na građanima je da poštuju odluku o komunalnom redu, da počiste ispred svojih kuća. Od danas je počela kontrola čišćenja trotoara.

 Iz službe Hitne pomoći javljaju da proteklog vikenda nisu beležili veći broj poziva, zbog padova i preloma, ali i oni apeluju na sugrađane da ne izlaze bez preke potrebe. Osim ovih standardnih zimskih informacija primetno je da , najmlađi ipak imaju najviše razloga da se na početku raspusta iskreno vesele snegu, koji je došao baš u pravo vreme.

O tome kolika je sreća, čini se ne samo najmlađih, govore slike snimljene u Kikindi i Bašaidu, na kojima je nerešen rezultat ukoliko bi ocenjivali upornost ili maštu onih koji su se potrudili da u Bašaidu dovedu pravog laloškog Sneška, ili u Kikindi gde je Sneško postao gorostas i ne treba mu da stane na ludaju i da vidi varoš celu.