“Činjenice i mitovi o Čarlsu Darvinu” u CSU

U Organizaciji Naučnog Kluba Centra za Stručno Usavršavanje, povodom obeležavanja 12. februara, dana kada je rođen Čarsl Darvin, za zainteresovane đake osnovnih i srednjih škola je uptiličeno predavanje na temu „ Činjenice i mitovi o Čarlsu darvinu“

Proslave Darvinovog dana se organizuju kroz razne aktivnosti 12.februara, kada je datum njegove smrti.  Ovim datumom naglašava se Darvinov doprinos nauci, o kojoj su podeljena mišljenja. Naučni klub Centra za stručno usavršavanje je tim povodom pozvao đake zainteresovane za naučnu edukaciju da prisustvuju jedinstvenom predavanju, kako bi formirali svoj stav.

Prezentacija, pod nazivom „Činjenice i mitovi o Čarlsu Darvinu“ rekla je nastavnica biologije, Bojana Penjin zasnovana je baš na potrebi da đaci što bolje upoznaju život i rad poznatog naučnika:

-Lepo je spomenuti ga, jer on je ostavio neizbrisiv trag, lepo je i da učenici iz nekog drugog ugla saznaju nešto o njegovom životu i radu. Ova njegova teorija o evoluciji se nalazi u redovnom planu i programu i u osnovnoj i u srednjoj školi. U osnovnoj školi je malo zanemarena. U srednjoj je mnogo povoljnija situacija, pošto đaci imaju i filozofiju i psihologiju pa je daleko lakše razumeti.

Mnogi nisu prihvatili Darvinovo stanovište, među prvima Čarls Hodž, koji ga je povezao sa ateizmom, a opet mnogi su prihvatili Darvinovu teoriju evolucije s divljenjem, opisujući je rečima kao “lepu ilustraciju veličanstvene povezanosti svega u prirodi”.

Darvin se čitavog života suočavao s optužbama da je ateista. Kroz pisma, prepiske i autobiografije, on se snažno protivio ovim optužbama, navodeći da nikada nije bio ateista u smislu da poriče postojanje Boga. Svojom teorijom evolucije Čarls Darvin postavio je temelje moderne biologije. Za većinu savremenih naučnika teorije o evoluciji su potvrđene, a Čarls Darvin jedan od najznačajnijih naučnika svih vremena.