Cezar na guščarskom tronu

Pobednik Svetskog prvenstva u nadmetanju guskova i nosilac šampionske titule za 2019. godinu je gusan Cezar vlasnika Aleksandra Maluckova. Osamnestogodišnji učenik srednje Tehničke škole u Kikindi prvi put učestvuje na ovom takmičenju , a kako kaže ljubav prema guskovima gaji odmalena.

 

Cezar star pet godina uspeo je da, posle borbe duge 17 minuta i 40 sekundi, natera u beg dvostrukog prvaka Margitaresa Milorada Ristića.

-Prvi put sam takmičar i kao što videte isplatilo se.Nadao sam se pobedi, ali i za mene je ovo iznenađenje jer je Margitares odličan borac i važio je za favorita ovogodišnjeg nadmetanja. Moj gusan ime je dobio po rimskom vojskovođi Gaju Juliju Cezaru. O njemu sam učio u školi i lekcija iz istorije inspirisala me je da mu dam ime. Nema posebne tajne u odgajanju šampiona potrebna je da dobra ishrana i puno šetnje, ali i da se gusak rodi kao borac, a to treba prepoznati. Da li će se Cezar sledeće godine boriti još uvek ne mogu da kažem. Sada ćemo da uživamo u šampionskoj tituli – rekao je Aleksandar Maluckov.

Veliki doprinos atmosferi dale su i guske obojice finalista koje su gakanjem bodrile svoje jače polovine. Među dvogodišnjacima do finala su stigli Arpad Željka Radakovića koji je pobedio Srećka Milana Kljajića. Ovaj meč trajao je čitavih 21 minut. Ništa manje borbeno nije bilo ni u ligi mladih. Među jednogodišnjim gusanima najbolje se pokazao Stanko jedanaestogodišnjeg Vujadina Miščevića. Njemu je trebalo četiri minuta i 40 sekundi da savlada Madača Nikole Krišana . I organizatori, Udruženje „Belo pere“ ,zadovoljni su kako se takmičenje odvijalo ove godine, saopštio je Živica Terzić, predsednik udruženja.

Na početku takmičenja imali smo 120 gusana u tri kategorije. Ovo Svetsko prvenstvo u nadmetanju guskova pokazalo je da je da guščari u Mokrinu neguju i vole svoje guskove. Kao i svaka godina i ova će se pamtiti po pobednicima – rekao je Terzić.

Pored velikog broja gledalaca ovoj manifestaciji prisustvovali su i predstavnici grada Kikinde i Severnobanatskog upravnog okruga.

-Svetsko prvenstvo u nadmetanju guskova na mapi je najatraktivnijih manifestacija u našem okruženju. Ovo je odlična prilika za promociju guščarstva Mokrina i Kikinde – dodao je Miodrag Bulajić, član Gradskog veća.