Četiri žene se u prethodnih godinu dana javilo Centru za žrtve seksualnog nasilja

Pre nešto više od godinu dana, Kikinda je dobila Centar za žrtve seksualnog nasilja.

On radi u sklopu Opšte bolnice i deo je pilot projekta Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo pod nazivom „Zaustavi-zaštiti-pomozi“:

-Do sad su se javile četiri žene, žrtve seksualnog nasilja i to sad ima neki svoj epilog: da se utvrdi da li je došlo do seksualnog nasilja ili ne. U ovom periodu rađeno je i na promociji Centra, kako u Kikindi, tako i na nivou celog okruga, objasnio je rukovodilac Centra dr Stanislav Blažić.

U Centru su sublimirane sve usluge neophodne žrtvama seksualnog nasilja, tako da na jednom mestu mogu da nađu podršku od svih neophodnih instanci:

-Kada žrtva seksualnog nasilja dođe u Opštu bolnicu Kikinda, mogu same da se jave našem Centru. Većina njih se, ipak, prvo jave SUP-u i dođu u pratnji policije. Važno je žene znaju da mogu odmah da se jave ovde u Opštoj bolnici, bez odlaska u SUP, dodaje Blažić.

Iako su seksualno nasilje prijavile četiri žene, smatra se da je realna brojka mnogo veća. Stoga postojanje ovog Centra šalje poruku čitavom društvu, a posebno žrtvama i samim nasilnicima:

-Poruka žrtvama je da nisu same, da društvo misli na njih i da je stalo uz njih. Poruka nasilnicima i potencijalnim nasilnicima je da ne mogu nešto raditi i da prođu nekažnjeno. Društvo ih prepoznaje, prati i sankcioniše, istakao je direktor kikindske Bolnice dr Mirko Stojisavljević.

Glavni zadatak zdravstvenih radnika je da pregledaju osobu i utvrde povrede. Ipak, Centar je tu da žrtvi pruži i druge vidove podrške:

-Nije to samo fizička povreda, nego i duševna patnja. Vrlo je bitno pokazati saosećajnost, ljudskost i toplinu prema tim ljudima. Bitno je da ljudi budu obavešteni da ovako nešto postoji, da imaju oslonac i da znaju kome da se obrate.

Devet članova čini Centar za žrtve seksualnog nasilja, sedmoro iz Opšte bolnice i dvoje iz Centra za podršku ženama, čiji je primarni zadatak da žrtvi pruže psihosocijalnu pomoć:

-U ovom slučaju, to su psihološkinje, pravnice, socijalne radnice, sociološkinje, koje pružaju podršku ženama pri neposrednom javljanju i dolasku u zdravstvenu ustanovu. Zajedno sa lekarima i drugim medicinskim osobljem pomažu ženi da prođe kroz taj prvi, krizni momenat ulaska u instituciju i prolaska kroz preglede i sve neophodno da bi se prikupili podaci i dokazi neophodnih za procesuiranje, istakla je direktorka Centra za podršku ženama Biljana Stepanov.

Nažalost, ovo je tema o kojoj se i dalje ne govori dovoljno:

-Seksualno nasilje je tabu tema, često se javlja u sklopu drugih vidova nasilja i neretko ostaje u njihovoj senci. Žrtve teško govore o ovome i predstoji nam da se još puno toga uradi u ovoj oblasti, naglasila je koordinatorka projekta ispred Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo Biljana Delić.

Centri poput ovog, u protekle tri godine od kako se sprovodi projekat, oformljeni su i u Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Sremskoj Mitorvici i Vršcu. Kikindski je dobio i novu opremu, čija je vrednost 789.527 dinara. Ovaj pilot projekat Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo biće završen januara 2019. godine, ali se radi na tome da se pronađu sredstva kako bi sedam centara nastavilo sa radom.