Česti požari u ataru, sve veća opasnost za pčelinjake

Posle serije požara i paljevina niskog rastinja, kao i učestalih saobraćajnih udesa zbog gustog dima na putu, poslednjih desetak dana, zbog spaljivanja ostataka useva posle žetve i pčelinjaci su na udaru.

Sinoć, oko 20 sati na području između Kikinde i BVS u atarskom području buktao je požar, koji je paljen kako bi se uništili ostaci useva posle žetve. Vetar je pojačao nekontrilisano divljanje vatre, koja je pretila da će zahvati pčelinjake. Kako nam je u svojoj telefonskoj izjavi rekao predsednik kikindskog Udruženja pčelara, Saša Čolak, više desetina hektara je bilo zahvaćeno:

-Izašao sam napolje i video da gori potez od nekih 40-50 hektara kukuruzovine, ono od branja kukuruza što je preostalo. Duvao je izuzetno  jak vetar i vatra se prenosila do oboda kanala. Sreća pa smo bili tu, u blizini i uspeli smo da sprečimo da kolegi Marku Sekuliću ne izgore košnice. Da nismo bili tu, definitivno bi sve izgorelo. Požer smo uspeli da zaustavimo, pošto je išao na dve strane, prugom prema Kikindi i Velikom Selu. Taj prema BVS smo pogasili, tako da nije došao do mojih košnica. Siguran sam da je bilo štete na telefonskim vodovima, telekomunikacionim drvenim stubovima. Katastrofa, noćima gore atari! Svake smo noći na oprezu.

I ranije se pribegavalo ovakvom načinu čišćenja njiva, dodao je Čolak. Poslednjih par godina ipak nisu zabeleženi  takve slučajevi, da bi ovaj oktobar eskalirao sve češćim situacijama u kojima nadležne službe, a sada i sami pčelari moraju da reaguju. Iako materijalnih šteta za sada nema u pčelinjacima o kojima smo obavešteni, to ne znači da se šteta neće ogledati u prinosu, rekao je ovaj zabrinuti pčelar, koji se pčelarenjem bavi više od 30 godina, ali ne pamti ovakav oktobar. Kako je naveo, ratari nemaju naviku da obaveste pčelare, kada reše da na taj način čiste njivu.

Na pomenutom atarskom delu, gašenje požara je trajalo više od dva sata. Inače, baš u oktobru dnevno na prostoru SBO vatrogasne službe intervenišu 20 -30 puta, u gašenju njivskih požara, a najčešće na delu kod Kikinde, Čoke i Novog Kneževca.