Cene ogreva na stovarištima prošlogodišnje. Kikinđani najčešće biraju grejanje na gas

Grejna sezona je počela. Sugrađani su se u većem broju pripremili tokom toplijih letnjih dana, ali određeni broj ipak odlučuje da se opskrbi ogrevom na samom početku hladnijih dana.

Kako objašnjava Toni Demlenj, koji već oko tri decenije drži ST ROT kaže da su cene nepromenjene u odnosu na prošlu godinu:

-Lepeza robe ista kao i prošle godine, cene su iste. Ništa se nije promenilo. Ljudi dolaze, kupuju, zavisi od mogućnosti, od situacije. Neko kupi ranije, neko kasnije. Penzioneri su gotovo sve isplatili. Imamo Kolubaru, bosanski ugalj, zatim kada je drvo u pitanju imamo cer, bukvu, bagrem. Sezona malo kasni, zbog toplog vremena, ali se nadamo da nam to toplo vreme neće izaći “na nos”,  tamo negde u februaru. Prodaja ide, kako drva tako i uglja. Radimo uslužno cepanje, sečenjem, kao  i  prevoz.

Cena drva se kreće od 5800 do 6000 dinara, uglja od 8 do 11 ipo hiljada, dok se otpadno drvo ceni od 8 hiljada za 2 kubika u pakovanju, do 9000 za nešto više od 3 kubika. Kikinđani se ipak u najvećem broju slučaja opredeljuju za grejanje na  plin. Za grejanje stana od 50 kvadrata, tokom šest meseci grejne sezone, potrebno je oko sedam kubika drva, oko dve ipo tone peleta, ili malo jače od tri tone sušenog uglja. Po toj računici najjeftinije prolaze oni koji se greju na drva, za koja će izdvojiti oko 45 000 dinara.

U tom odnosu za grejanje na gas potrebno izdvojiti i do 60 000 dinara, tokom šest meseci za stan od nekih 60 kvadrata. Računica u svakom slučaju zavisi od boravka ukućana u samom stanu ili kući od potrebe odvrtanja regulatora na maksimum, zatim od temperature vazduha tokom zimskih meseci, ali svakako i od materijala od kog je kuća napravljena, kao i od izolacije.