Cena žive vage prasića 250 dinara za kilogram

Sugrađanin Dimitrije Sudarov na salašu koji je sagradio početkom 2.000 godine uzgaja prasiće.Sa intezivnijom proizvodnjom počeo je pre 15 godina.

 

 

 

 

 

 

-Držim samo krmače isključivo za uzgoj prasića. Ne tovim svinje jer nemam računicu. Imam tri krmače i tri nazimice. Trenutno imam da prodam 23 praseta – istakao je Dimitrije Sudarov.

Prasići su dobijeni ukrštanjem sorti pijetren i durok jer svaka rasa ima svojih prednosti.

-Najvažnije je da ne budu masni. Trenutna cena je 250 dinara za kilogram žive vage. Sa tom cenom ne može se obogatiti, ali je zarada solidna da se upotpuni kućni budžet. Najbolje se prodaju prasići koji imaju oko 20 kilograma– kaže Sudarov.

Naš sagovornik radi sam, a veliku pomoć ima od supruge. Kako su oboje zaposleni svaki slobodan trenutak provode na salašu.

-Hranu proizvodim sam. Imam nešto zemlje i mehanizaciju tako da za krmače i prasiće ima sasvim dovoljno. I tu sam našao računicu kada sam formirao cenu žive vage – sznajemo od našeg sagovornika.

U narednoj godini Sudorav planira da proširi proizvodnju sa tri na sedam krmača.Dodaje da je šteta što ne postoji organizovan otkup prasića jer bi tada bilo i više proizvođača.