Cena meda ne menja se već nekoliko godina, a troškovi rastu

Drugu godinu za redom pčelare prati loša sreća. Što zbog vremenskih uslova, što zbog korišćenja nedozvoljenih hemikalija u poljoprivrednoj proizvodnji i ove godine ostaće bez krajnjeg proizvoda, meda. Nenad Krišan iz Kikinde pčelarstvom se bavi već desetak godina i ima više od 70 košnica.

Selio sam pčele na uljanu repicu i suncokret. Na žalost, imao sam ogromno trovanje pčelinjih društava tako da ove godine neću vrcati med – kaže Krišan.

Krišan je konkurisao i za sredstva Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu namenjenog pčelarima:

-Aplicirao sam za sredstva za kupovinu pčelinjih društava i košnica. Iako sam na konkursu prošao, usled nedovoljno sredstava novac nisam dobio. To me nije obeshrabrilo konkurisaću ponovo za sredstva u septembru ukoliko bude raspisan poziv, a ako ne ostaje mi proleće kada ću ponovo podneti dokumentaciju.

Mile Keča koji živi od pčelarstva napominje da je za ovu oblast od izuzetno važno da bude uključeno što više mladih.

-Pčelar koji ima sto košnica smatra se da se profesionalno bavi ovim poslom. Ja trenutno imam poljoprivredno gazdinstvo registrovano na 90 košnica i to je upravo ta granica od koje čovek može da živi napominje Mile Keča.

Cena meda ista je već nekoliko godina, a troškovi rastu. Na veliko je dva evra, a na malo 500 dinara za kilogram.Iako je sezona vrcanja meda mnogi pčelari neće vrcati med jer moraju da ga ostave za reprodukciju pčela za narednu godinu.