Ceger se vraća na velika vrata

Ubuduće će kupci osim u „Maxiju“ i „Lili drigerijama“ za upotrebu plastičnih kesa i u “Idei” i “Gomexu” plaćati dva dinara po komadu.  Sugrađani su u većini primera svesni da se naplatom plastičnih kesa smanjuje njihova upotrebu kao i zagađenje životne sredine.

Statistika kaže da u Srbiji u proseku građani troše sedam plastičnih kesa dnevno, odnosno 2.555 godišnje, što je ukupno više od dve milijarde kesa godišnje.

U skladu sa preporukama o zaštiti životne sredine hipermarketi “Idea”, „Maksi“ i „Gomex“ , kao i „Lili drigerija“ naplaćuju potrošačima upotrebu najlon kese na kasi.

 

 

Trgovci, kako TV Rubin saznaje pitaju svakog kupca da li ima svoj lični ceger ili torbu i da li hoće da im robu ubace u kese, koje sada imaju i svoju cenu. Još uvek pionirski poduhvat ipak ima dalekosežne koristi za očuvanje životnog okruženja, čega su sugrađani svesni:

-Bolje  je nositi svoj ceger ili torbu. Ne znamo šta da radimo sa tolikim kesama, toliko ih puno ima! Ali, neka se zna kuda taj novac ide, pa makar se radilo o dva dinara-komentariše sugrađanka Živana Babić.

 

Trgovinski lanac “Univerexport“ još uvek ne naplaćuje kese u svojim prodavnicama po ceni od dva dinara, dok su u Maxsiju uveli poklon ceger, za kupovinu iznad hiljadu ipo dinara. Ono što ostaje da visi u vazduhu, kao pitanje nakon pitanja je, šta sa robom na merenje, kada kupac u proseku potroši bar još tri najlon kese za kupovinu voća i povrća. Slobodan Jovičin nije zagovornik cegera i ima specifičan stav:

-Moj stav je da se cena kese ubaci u cenu proizvoda, da ne moram da razmišljam. Dva dinara tražiti na kasi mi se jednostavno ne dopada. Ceger ne nosim, niti nameravam.

Da li je osmišljena opcija u vidu biorazgradivih papirnih vreća i da li tu postoji neka bezbolnija računica ostaje da se vidi. Sedamdesetih godina prošloga veka, plastične kese se gotovo uopšte nisu upotrebljavale i u svim domaćinstvima su se za odlazak u kupovinu koristili pleteni, šiveni cegeri ili korpe od pruća, što ukazuje da se o prirodi i zaštiti životne sredine razmišljalo sa daleko više poštovanja. Upotreba plastičnih kesa potpuno je zabranjena u 35 država, a u zemljama Evropske unije sve se manje koriste.