Budući vaspitači organizovali događaj „U susret Međunarodnom danu igre“

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi organizovala je na trgu jedinstvenu manifestaciju pod nazivom „U susret Međunarodnom danu igre“. Na više punktova studenti i profesori jedine visokoškolske ustanove u Kikindi približili su našim sugrađanima duh igre i narodne tradicije.

Maske, šarenilo, igra, muzika i instrumenti okupirali su pažnju Kikinđana, koji su prolazili gradskim trgom. Iako se Međunarodni dan igre obeležava 29. aprila, VŠSSOV odlučila je da kroz različite programe upozna naše sugrađane sa ovim datumom.

Ideja je bila u obeležavanju ovog datuma uključimo nama bliske institucije. Tu su mališani iz PU „Dragoljub Udicki“ i učenici nižih razreda osnovnih škola. Iako je akcenat na plesnoj tradiciji, decu smo animirali i kroz druge segmente narodnog stvaralaštva, ističe master Gordana Roganović, etnomuzikolog i profesorica u VŠSSOV.

Osim igračkog folkora, Kikinđani su mogli da vide tradicionalne dečije igre i muzičke instrumente, ali i onaj vid narodnog stvaralaštva koji je ponikao iz običaja i obreda. Jedan segment odnosi se i na igre pod maskama.

-Ceo mesec mesec april bio je posvećen igri. Današnja manifestacija ide u susret Međunarodnom danu igre, ali na njoj učestvuju studenti i opšteg smera i smera za tradicionalne igre. Oni pokazuju šta se sve u našoj sredini izučava i šta se podrazumeva pod igru, kaže prof. dr Vesna Marjanović, etnolog i profesorica u VŠSSOV.

Cilj je bio da se najmlađima približi igra, jer se oni kroz nju razvijaju i uče novim pojmovima. Izuzev dece, mnogi naši sugrađani pokazali su interesovanje za ovu temu. Profesorice i studenti ističu da je najvažnije da svaki posetilac bude dobro raspoložen. Oni dodaju da je osnovna poruka da treba voleti i negovati istinske ljudske vrednosti i igru, te da se tako treba odnositi i prema životu.