Bubalice u “Kikinđurenju”

Druga emisija serijala “Kikinđurenje” na TV Rubin biće emitovana sutra u 18 sati i 20 minuta. Ovoga puta predstavljamo običaj bubalice.

 

 

 

 

 

Cilj emisije “Kikinđurenje” je očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta našeg naroda i običaja specifičnih za našu sredinu. U drugoj emisiji sa članovima i rukovodiocima ADZNM “Gusle” predstavljamo običaj bubalice koji se, prema pisanim tragovima, u našem narodu održava odavnina.

-Običaj bubalice vezan je za uskršnji post. Ni tada, ali ni danas za vreme posta u crkvi se ne organizuju venčanja i krštenja. Tokom šestonedeljnog posta u selu nije bilo igranki ni svadbi. Ipak, narod je pronašao način da se zabavi. Mladi ljudi su odlazili van sela.Na livadama i šumarcima okupljali su se na bubalicama uz pesmu, igru i svirku – istakao je Igor Popov, umetnički rukovodilac.

Pored toga na bubalicama je bilo i zabavnih igara poput pleten tanac, jelečkinje barjačkinje, između dve vatre koja se nekada zvala lopta i grad. I današnja omladina putem ove emisije imala je priliku da nauči i da se zabavi starim igrama.

Podršku za snimanje ciklusa emisija “Kikinđurenje” našoj medijskoj kući pružio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje.