Broj nezaposlenih u Kikindi manji za 25 odsto u 2018. godini, podaci su Filijale NSZ

Broj nezaposlenih u Kikindi manji za 25 odsto u 2018. godini, podaci su Filijale NSZ

Zaključno sa 31. decembrom 2018. godine u Severnobanatskom okrugu bilo je 7.608, a u Kikindi 3.136 nezaposlenih na evidenciji Filijale NSZ.

 

 

 

 

 

 

-U 2018. u odnosu na godinu pre broj nezaposlenih u Severnobanatskom okrugu manji je za 20 odsto, dok je u Kikindi za 25 procenata manje sugrađana bez posla. Zadovoljni smo ovom brojkom, ali to još uvek nije ono čemu težimo. Najviše nezaposlenih je starosti od 55 do 59 godina, a najviše osoba na zaposlenje čeka od tri do šest meseci – istakla je Jelena Mitrović, direktorica Filijale NSZ.

Organizovane su obuke za tržište rada tako da je u Kikindi realizovana obuka za 15 nezaposlenih žena za krojenje i šivenje. Polovina od ukupnog broja nezaposlenih su žene, a naša sagovornica očekuje da se taj broj umanji u 2019. godini s obzirom na to da novootvorna fabrika “Kalcedonija” zapošljava radnice.

-“Kalcedonija” je novi poslodvac u Kikindi. Fabrici su najpotrebniji radnici koji umeju da kroje i šiju. U prvim mesecima zaposliće 100 osoba, dok je plan da do kraja godine ponude posao za još 200 radnika. Ko god želi da se prijavi za posao u “Kalcedoniji” može da sa radnom biografijom dođe kod nas. Jednom nedeljno dostavljamo radne biografije nadležnim u fabrici koji će pozivati zainteresovane za rad na intervjue – dodala je Jelena Mitrović.

Nezaposleni su u najvećem broju osobe bez kvalifikacija, a suficitarna zanimanja su : prerađivač hrane i pića, strukovni vaspitač, automehaničar, metalostrugar, hemijsko-tehnološki tehničar. Deficitarna zanimanja su već godinama ista.Deficitarni su doktori medicine, doktori veterinarske medicine, diplomirani farmaceuti, vozači, profesori matematike, engleskog, nemačkog jezija, fizike i hemije, zavarivači, konobari i kuvari.

U 2018. godini ukupno 5. 039 osoba sa evidencije Filijale pronašlo je zaposlenje.Prošle godine bilo je 13 mera aktivnog zapošljavanja koje su realizovane i u Kikindi. Održana su tri sajma zapošljavanja putem kojih je zaposlena 931 osoba.