Broj hospitalizovanih u kikindskoj bolnici stagnira, preminula još jedna pacijentkinja

U Kikindskoj bolnici na današnji dan hospitalitalizovan je 31 pacijent. Preminula je još jedna osoba, reč je o ženi staroj 84 godine sa pridruženim bolestima, a broj smrtnih slučajeva u Kikindi u ovom piku epidemije je 4. Od proglašenja epidemije virusa korona preminulo je 7 naših sugrađana.

Broj hospitalizovanih u kikindskoj bolnici se ne smanjuje, ali se u isto vreme značajno ni ne povećava. Na jutrošnjoj viziti zatečen je 31 pacijent.

Dobra je vest da je, prema oceni direktora kikindske bolnice Mirka Stoisavljevića, težina bolesti po intenzitetu sada za nijansu lakša.

– Jedna osoba od tih 31 je na respiratoru i mogu sada da kažem da je za nijansu bolja u odnosu na ranije, ima nade da se izvuče iz ove bolesti. Inače broj hospitalizovanih u našoj bolnici, ako mogu tako reći se „klacka“ između 23 i 32, ali to je taj uobičajeni broj pacijenata kod nas. Broj pregleda u febrilnoj ambulatni, prošli put sam rekao da se smanjuje pa sam izbaksuzirao, juče je bilo 17 pregleda ali dobro nije to neouobičajeno. Ohrabrujuće je da se težina bolesti, ne mogu reći drastično smanjuje, ali je ipak za nijansu lakša u odnosu na početak ovog drugog pika i sam početak epidemije, kaže Stoisavljević Mirko, direktor Opšte Bolnice Kikinda.

Svi hospitalizovani su sa upalom pluća i primenjuje se standardna terapija.

– Terapija je standardna ono što se daje po protokolu koji je propisan. Po poboljšanju kliničke slike, pacijente dalje upućujemo na lečenje u kućnim uslovima, u izolaciju sa nastavkom terapije i daljom kontrolom kod izabranog lekara. Po završetku terapije dalje ide test na kovid ali to je naknadno posao Doma zdravlja, objašnjava Stoisavljević.

U našoj bolnici leči se i jedan državljanin Amerike koji ima lakšu kliničku sliku a u Kikindu je došao u privatnu posetu gde se i zarazio. Broj preminulih u našem gradu popeo se na četvoro u ovom naletu virusa korona. Tokom vikenda u Opštoj Bolnici Kikinda preminula je pacijentkinja starije životne dobi.

– Nažalost još jedna pacijentkinja nas je napustila. Starost te pacijentkinje je oko 84 godine a ona je imala slovenačko zdravstveno osiguranje. Pored kovida imala je propratne bolesti, srčane slabosti i dijabetes, rekao je Stoisavljević.

Među hospitalizovanima dominira srednje životno doba. Pretežno su to pacijenti od 40 pa preko 80 godina. U bolnici trenutno nema hospitalizovane dece.