Božićni kolači razlog koji spaja

Najmlađi članovi IO „ Proka S Plavi“ nastavili su društvene aktivnosti sa svojim vršnjacima iz Migrantskog centra. Ivana Bodiroža dve godine je u Odredu i kako kaže, druženje i nova poznanstva čini članstvo u izviđačima još zanimljivijim.

Ovoga puta su u pretprazničnoj atmosferi organizovali zanimljivu i edukativnu radionicu, na kojoj su učili da ukrašavaju kolačiće za predstojaće praznike:

-Danas ćemo se družitiu sa njima, ukrašavaćemo medenjake. Jedan deo medenjaka, koje ukrasimo ćemo pokloniti deci iz Migrantskog centra, dok ćemo sa jednim delom izaći i na Božićni vašar.

 

Veronika Kiš, nakon 22 godine ponovo nosi obeležje odreda izviđača, zbog čega je vrlo ponosno. Ona je naglasila, da se kroz ovakva druženja razvija izviđački duh kod mladih, koji se uče toleranciji, humanosti, ali i kreativnosti:

-Kako našu decu želeli bi da i decu migranata upoznamo sa našom kulturom. Nadam se da ćemo na ovaj način moći da im pokažemo nešto potpuno drugačije.

Inicijativi izviđača, da ostvare ovakvu saradnju su se pridružili i članovi Centra društvenih aktivnosti „Rod“, a zadovoljstvo što će naučiti nešto novo i što će upoznati nove drugare iskazala je u svojoj izjavi i Masa Alza iz Avganistana:

-Ovo je baš dobro za mene. Tu su moji drugari iz škole. Nisam probala ove kolače, ali ću ih probati. Srpska kuhinja nije loša, ali ja ne volim nešto što vi kuvate. Mi kuvamo na ulju, a vi na vodi, ali volim kolače, keks i čokoladu. Najviše ipak volim burek.

 

Ideja da se ovakva radionica realizuje, potekla je od brđanke IO „Proka S Plavi“ Biljana  Tot, koja je svojim kreativnim radom već poznata u gradu.

 

Inače, izviđači su do sada realizovali jednu akciju u saradnji sa mladima iz Migrantskog centra i to u vezi ekologije,  u okviru pošumljavanja prostora samog centra. Kako su izviđači obećali, namera je da se druženje i upoznavanje nastavi u okviru osmišljenih radionica i u Novoj godini.