Božićna zvezda na zelenoj pijaci, 250 dinara

I drugu nedelju smo pošteno okrnjili, tu drugu u decembru, koja obično ume pošteno da zada glavobolje, po principu, kako novčanik naterati da izdrži period, koji je pred nama? Od ozbiljnih đakonija, preko potrepština za kolače, korinjđaše, pa za poklone, zatim sarme i torte razne sorte, a tek pokloni ispod jelke, pa onda doček, pa ispraćaj, sve u svemu, medvedi imaju najbolje rešenje.

U međuvremenu, dok se ne zamedvedimo, valja  pazariti i za pojas zadenuti koju kilu viška. Kikindska Zelena pijaca nudi izazove, koji neće bitno uticati na lični opis pojedinca, ali će zadovoljiti ukuse članova porodice, te s toga izdavamao luk po ceni od 30 do 40 dinara, krompir do 40 dinara, šargarepa od 30 do 70 dinara, paradajz po ceni od 80 do 110 dinara, krastavac do 70, papriku do 80 dinara, ljuta pet dinara komad. Mladi luk je stajao 20 dinara, rotkvice od 40 do 50 dinara veza, mlada salata, 35 dinara. Mirođija je prodavana po ceni od 30 dinara veza, dok je spanać stajao 200 dinara kilogram. Kupus slatki, prodavan je po ceni od 30 dinara, rezani 40, kiseli 100. Bela rotkva, prodavana je po ceni od 150 dinara, dok je crna, malo gorča stajala 100 dinara kilogram.

Od voćnog asortimana, svega za svakoga. Oni koji ne svraćaju u neki od velikih marketa, neće se puno ražalostiti što pijačari na svojim tezgama nemaju papaju, ili avokado ili pomelo.

 

 

Zato imaju pomorandže po ceni do 120 dinara, mandarine do 130 dinara, limun i banane od 120 do 150 dinara, ili grožđe do 220 dinara. Jabuke sa peska imaju akcijsku prazničnu ponudu, gajba jabuka zlatni delišes i ajdared po ceni od 400 dinara.

 

Ipak, sada dolazi vreme sušenog voća, koje ipak nije u onoj meri traženo, kao što je to bilo ranijih godina. Suve šljive su prodavane po ceni od 400 do 500 dinara, smokve od 400 do 700 dinara, suve kajsije 600, suvo grožđe od 400 do 600 dinara.

 

Ovih dana se, kao obavezan dekor kupuje i grana jele, koja bi mogla biti savršen ukras u uglu sobe, sa po kojom ukrasnom kuglom, ili salon bombonom, a staje svega 100 dinara. U ponudi je i božićna zvezda po ceni od 250 dinara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A, ovo doba godine je vreme, kada se sedi i grickaju se razne semenke, a pojedini sugrađani su se potrudili i da takve poslastice ponude svima, koji to vole. Čaša semena ludaje, prodavana je po ceni od 50 dinara, a pripremljana je u dve varijante.