Božićna liturgija u hramu Svetog Nikole u Kikindi

U hramu Svetog oca Nikole vernici su se okupili na Svetoj liturgiji služenoj u čast najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića. Nakon liturgije, pričestili su se oni koji su postili prethodnih 40 dana.

-Mir Božiji, Hristos se rodi. Želim svim našim sugrađanima pravoslavne veroispovesti da čestitam Božićni praznik. Svima želim sve najbolje od srca i da se Hristos useli u vaše domove i da u miru i zdravlju provedete najlepši hrišćanski praznik Božić, kaže jerej Nikola Mišković.

Liturgiji su prisustvovali i načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač kao i predstavnici lokalne samouprave: zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić, član Gradskog veća Saša Tanackov i predsednica Skupštine grada Kikinda Stanislava Hrnjak, koja je istakla da se upravo na ovajn dan vidi da su Kikinđani najsrećniji kada su zajedno.

-Ova sloga koja se moseća u hramu Svetog Nikole je dokaz da smo mi jedan narod i jedna vera i ljudi koji vole da se okupe, druže i raduju. U ime svojih kolega, gradonačlenika, lokalne samouprave i svoje lično ime želim svim vernicima pravoslavne veroispovesti da čestitam Božić. Želim im da ga provedu u miru, zdravlju i blagostanju sa svojim porodicama.

Posle Liturgije i pričešća usledilo je lomljenje Božićne česnice. U njoj se nalazio jedan zlatnik i tri srebrenjaka, koji simbolizuju dar novorođenom Hristu. Česnica, koja se peti put lomila u hramu Svetog Nikole, bila je teška 90 kilograma i prečnika 190 centimetara, koju su pripremili radnici pekare „Mrkšićevi salaši“ iz Srpskog Itebeja. Kome je pripao zlatnik, ostala je nepoznanica, a jedan od srebrenjaka izvukao je Marko Marković iz Kikinde.

-Ovo je prvi put da sam ga izvukao u crkvi, a kod kuće sam već imao sreće prethodnih godina. Sve ovo je neočekivano, ali je osećaj divan.

Božić se slavi tri dana. Sutra se proslavlja Sabor presvete Bogorodice, a u utorak, na treći dan Božića obeležava se Sveti Arhiđakon Stefan.