Bolnica dobila akreditaciju na sedam godina

Opšta bolnica u Kikindi u prethodnom periodu bila je akreditovana na tri godine, a sada su od Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije dobili sertifikat na sedam godina. To je veliki uspeh svih zaposlenih jer je akreditacija zapravo ocenjivanje kvaliteta rada zdravstvene ustanove.

-Cilj nam je bio da naša Bolnica postane lider u regionu, da postignemo najviši nivo standarda u pružanju zdravstvene nege. To i ostvarujemo – istakao je dr Mirko Stoisavljević, direktor Opšte bolnice.

Od velike važnosti je maksimalno i racionalno korišćenje resursa koje poseduje Bolnica, kao i unapređenje kvaliteta rada.

-Naši zaposleni poštuju procedure od momenta kada pacijent uđe do momenta kada izađe iz kruga Bolnice. Oni se odnose na najkvalitetniju zdravstvenu negu, ophođenje, dijagnostiku, lečenje – dodaje dr Stoisavljević.

Svi zaposleni zaslužni su za dobijanje sertifikata. Vladimir Aresnović, v.d. direktor Agencije za akreditaciju dodao je da je kikindska Bolnica dobila visoke ocene:

-Bolnica ima skoro 90 odsto ocena četiri i pet, što je dosta iznad proseka u odnosu na ostale ustanove koje pratimo. Ocenjivali smo 23 različite oblasti i 1.100 različitih kriterijuma među kojima je i bezbednost. Nama, kao državnoj agenciji, važno je što vidimo da ova ustanova napreduje.

Dr Stoisavljević rekao je i da ustanova kojom rukovodi ima dobre kadrove i da nadležno Ministarstvo to prepoznaje jer odobrava zapošljavanje mladih i odlazak na specijalizacije. Osim zaposlenih tu je i pomoć prilikom dobijanja medicinskih aparata, tako da je značajno zanovljena oprema.

-U planu je otvaranje jedinice za moždane udare koja će početi sa radom čim stigne novi skener aparat. Uvodimo i polipektomiju, odstranjivanje polipa, za šta je oprema stigla i ostaje samo da obučimo kadar koji će raditi ovu intervenciju – zaključio je dr Mirko Stoisavljević.

U Srbiji jedna trećina Bolnica ima akreditaciju na sedam godina. U Vojvodini još jedino opšte bolnice u Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici imaju sertifikate na isti broj godina kao i kikindska.