Bolnica dobija nove medicinske aparate

Opštoj bolnici u Kikindi Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo odobrio je 24,8 miliona dinara za kupovinu savremene medicinske opreme. Novi medicinski aparati među kojima su dva ultrazvuka, elektrohirurški sto za ortopediju, elektrohirurška jedinica i operaciona lampa doprineće da se na viši nivo podigne zdravstvena zaštita svih pacijenata. Prema rečima direktora dr Mirka Stoisavljevića svi zacrtani planovi se ostvaruju:

-Nabavićemo i kardiološki ultrazvuk, a to nam je važno jer je postojeći dosta star i sa njim osim kardiologa rade i neurolozi. Sada će stari aparat biti korišten samo na neurologiji što će doprineti da se smanje gužve. Sa druge strane novi ultrazvuk imaće kardiološku i linearnu sondu koji će omogućiti da može da se radi dopler krvnih sudova.

Bolnici stiže i ultrazvučni aparat za radiologiju sa konveksnom i linearnom sondom koji će omogućiti da se razdvoje hospitalizovani od pacijenata koji dolaze u ambulantu na pregled. To će takođe doprineti da liste čekanja budu što kraće.

-Elektrohirurška jedinica sa specijalnim ENDO CUT softverom omogućiće nam da radimo polipektomije odnosno skidanje polipa sa debelog creva. Za ovu operaciju naši pacijenti odlazili su u Novi Sad. Novi elektrohirurški sto sa ekstenizijom omogući će ortopedima da lakše operišu pacijente. Tome će doprineti i operaciona lampa sa satelitom – istakao je dr Stoisavljević.

Pre nekoliko meseci Bolnici je odobren i novac za kupovinu novog skener aparata. Javna nabavka je završena, ali je jedan od ponuđača uložio žalbu. Čeka se odgovor komisije Ministarstva zdravlja da bi se nastavilo sa daljim procedurama. Naš sagovornik ističe da su sa ovim nabavkama u potpunosti obnovljeni aparati na radiologiji koja ima veliku ulogu u dijagnostici. U Bolnici je ovih dana boravila i akredatciona komisija s obzirom na to da je trgodišnja akreditacija ove ustanove istekla.

Kikindskoj zdravstvenoj ustanovi iz budžeta Grada Kikinde odobreno je dvadeset miliona dinara za izradu projektne dokumentacije koja će se odnositi na kompletnu rekonstrukciju svih objekata, prilaznih puteva, pešačkih staza, vodovodne i kanalizacione mreže i strujnih instalacija.

Izrada projekta već je počela, a u Bolnici se nadaju da će ubrzo posle toga početi i radovi. Rekonstrukcijom će najpre biti obuhvaćena zgrada u kojoj se nalaze psihijatrija i fizijatrija koja je i u najlošijem stanju.