Blaže Jelić brani titulu šampiona “Dana ludaja”

Nekadašnji radnik kikindske Pekare sada penzioner šezdesetpetogodišnji Blaže Jelić i ove godine učestvovaće u takmičarskom delu “Dana ludaja”. Naš sugrađanin u svom voćnjaku prošle godine uspeo je da uzgaji ludaju koja je proglašena za najtežu na najstarijoj turističkoj manifestaciji našeg grada, a ovih dana okupiran je upravo takmičarskom tikvom jer mu je plan da odbrani titulu šampiona.

-Prošlogodišnji uspeh želim da ponovim i ove jeseni. Ako u tome uspem biću prezadovaljan, a ako ne neću se razočarati.Uvek imam naredne godine da pokušam da oborim sopstveni rekord. Ludaja trenutno ima između 150 i 160 kilograma. Kolika će biti do samog takmičenja to ćemo videti – istakao je Blaže Jelić.

Seme ludaje naš sugrađanin zasadio je polovinom maja. Seme je putem interneta poručuno iz Amerike jer se i tamo održava “Pumpkin Days” odnosno “Dani ludaje”. U ovoj zemlji prošle godine džinovsku bundevu tešku 1.071 kilogram u državi Vašington proizveo je vatrogasac Džoel Holand.

-Dok je bilo lepo vreme, ludaja je fino napredovala. Međutim, počele su kiše koje su usporile rast. Kasno se i plod odmetnuo tek krajem maja. Sada, sa lepim vremenom, napreduje malo bolje.

Ludaja voli vodu. Kada krene da se razvija dnevno joj je neophodno i do 500 litara vode. Na pitanje kako je kišno leto delovalo na tikvu naš sagovornik kaže:

-Kiša je pomogla, ali je hladno vreme odmoglo. Temperature su jedno vreme bile svega osam stepeni i tada je bio zaustavljen njen rast.

Ludaja zahteva negu, kao i da se zemlja dobro nađubri.

-Sama sadnja ludaje pa sve nadalje zahteva veliku pažnju. Tu je đubrenje zemljišta, navodnjavanje, kidanje zaperaka, muških cvetova. Neće svaki plod da se razvija. Ludaja prati vreme i sama zna kada treba da se razvija – kaže naš sagovornik.

Iako je Blaže Jelić prošle godine u svom voćnjaku uspeo da uzgaji i dugu ludaju, dužu od dva metra ove godine to mu nije pošlo za rukom.

-Mislim da na njivi duga ludaja nije uspela zbog vremenskih prilika. Bilo je dosta hladno. Kod kuće imam ludaju dugu više od 2,5 metara, ali mislim da neće dočekati takmičenje jer je počela da truli na cvetu – rekao je Jelić.

Rekord najteže ludaje drži Milan Desnica iz Savinog Sela, koji je 2014. godine imao bundevu tešku 507 kilograma. Najdužu ludaju proizvela je prošle godine Jelena Vukadinović iz Sremskog Jarka i ona je bila duga 294,5 centimetara.