Bivša deponija u Nakovu postaje oaza mira uz nove sadnice sibirskog bresta

Do pre dve godine prostor od oko šest hektara u Nakovu korišćen je kao divlja deponija.

Ova ružna slika postaje prošlost, jer je smeće uklonjeno i uz nove zasade sibirskog bresta sada postaje atraktivna lokacija za sve ljubitelje prirode, što je u skladu sa jednim od prioritetnih ciljeva Gradske uprave, a to su očuvanje životne sredine i unapređenje kvaliteta života građana, naglasio je gradonačelnik Pavle Markov prilikom obilaska radova:

-Važno nam je i pravi projekte da sve ono uništeno i devastirano dovedemo u funkcionalno stanje. Jedan od bitnih segmenata našeg rada po tom pitanju je saniranje divljih deponija, kao i pošumljavanje. Imali smo velikih problema sa uništavanjem javnog dobra, a tu mislim i na posledice po životnu sredinu. Zato iz godine u godinu sprovodimo slične akcije u cilju unapređenja.

Bivša nakovačka deponija predstavljala je „rak ranu“ ovog mesta. Ona je sada u potpunosti uklonjena, pa je u toku proces pošumljavanja:

-U prethodne tri godine zasadili smo nešto više od 50.000 sadnica na teritoriji grada Kikinde. Smatram da je to činjenica za ponos. Ovakav rezultat neće vredeti ako se ne utiče na svest sugrađana da ne uništavaju svoju okolinu. Što se tiče Gradske uprave, važno je nastaviti ovakvim tempom i tako ćemo doći do unapređenja životne sredine, dodao je Markov.

Sadnice sibirskog bresta sa razlogom su odabrane za pošumljavanje. Kako je istakao Radivoj Lagundžin iz rasadnika „Vikumak“, one su najpogodnije za područja koja su dugo bila uništavana smećem, baš kao što je i bivša nakovačka deponija:

Jedino su se one pokazale kao otporne na uslove koji vladaju na ovakvim terenima, gde je vidan nedostatak plodne zemlje. Sibirski brest je poznat kao poslednje drvo koje raste u pustinji. Tamo gde ništa neće da raste, niče on. Otporan je na sušu i teške metale koji se nalaze na ovim deponijama.

Ovim poslom počinje novo poglavlje za Nakovo kada je u pitanju očuvanje životne sredine, objasnio je predsednik mesne zajednice Milan Majstorović:

-Zatvaramo poslednju divlju deponiju u Nakovu. Od danas krećemo na odlaganja smeća u male i velike kontejnere. Mislim da ćemo time ulepšati našu okolinu i dati našim meštanima do znanja da svi treba da se staramo o ekologiji.

Prvi čovek grada istakao je i važnost akcije postavljanja velikih kontejnera po selima:

-Mi sada pokuašavamo da uputimo građane da kabasti i sav ostali otpad odlažu u zvanične kontejnere, koji kasnije odlazi i na zvaničnu deponiju. Apelujemo da se ne prave nova smetlišta, jer je to neprekidan niz. Nikome nije u interesu da se pare bacaju na stvari koje zavise samo od nas.

Plan mesne zajednice je da na šest hektara površine nastane sportsko-rekreativni centar na otvorenom. On bi obuhvatio izletište i pravu oazu mira, samo ako bude volje da odlaganje smeća na ovom prostoru postane prošlost.