“Biti medicinski tehničar je način života, a ne samo poziv”

Prezentacijom tri terenske službe koje rade pri Domu zdravlja: hitna, patronažna i služba kućne nege, obeležen je Dan sestrinstva u Kikindi.

 U predavanju, koje je organizovano  naglašeno je da se medicinske sestre i tehničari Doma zdravlja edukuju od prvog dana dolaska u bolnicu. Radeći svoj posao nege bolesnika i  usavršavanjem, specijaliziraju se  za određene oblasti što nije bio slučaj ranijih godina. Jednu od tema, u kojoj je prisutnima predstavljen rad Hitne službe obradila je Ana Marija Varga, koja obavlja posao medicinske sestre u toj službi 23 godine:

-Mi smo danas obradili tri terenske službe grada Kikinde, koje su vrlo bitne za naš rad. Sve tri su terenski poslovi. Teme su namenjene uglavnom građanima. Ja radim na mestu medicinska sestra tehničar. Zaljubljena sam u svoj posao, radim u Hitnoj službi 23 godine. Svaka poteškoća se briše kada vidite zahvalnost u očima pacijenta.

 

Priču o Florens Najtingejl, sestrinstvu i kako je uopšte došlo do pokretanja te struke, pripremila je učenica prve godine Medicinske škole u Kikindi, Andrea Dokić, koja smatra da je struka odabrala nju.  Ovim predavanjima je simbolično organizovan Dan sestrinstva koji se obeležava u znak sećanja na medicinsku sestru Florens Najtingejl. Rođena je 12. maja 1820. godine u Firenci, celog života se borila za unapređenje svoje profesije i prava žena I koja se smatra začetnicom modernog sestrinstva.