“Biljna ishrana-trend ili izbor”

Udruženje građana „Zdravlje na dlanu“ 14. avgusta, će u 18 sati, u dvorištu Narodne biblioteke organizovati forum tribinu, na kojoj će uz eminentne goste u interaktivnoj diskusuji sa posetiocima, predstaviti temu „Biljna ishrana-trend ili izbor“.

Udruženje „Zdravlje na dlanu“ godinama se trudi da utiče na svest građana kada je kvalitet ishrane u pitanju. Nizom edukativnih radionica, kao i raznim tribinama do sada su u saradnji sa školama i drugim udruženjima predstavili potrebu da se u svim ustanovama, u kojima borave deca uspostavi i pravilo unosa zdrave užine, rekao je jedan od osnivača ovog udruženja, dr Goran Abraham:

-Jedan od naših projekata, sa kojim smo krenuli još pre pet godina bio je baš “Zdrava užina”, ali nismo došli do pravog odjeka. Uključili smo i ZZJZ i došli smo do zaključka da nešto mora da se menja, kada je zdrava užina u pitanju. Mi smo uradili što smo mogli, a i sada evo planiramo da nastavimo sa edukativnim predavanjima. Prva tribina biće organizovana, eto baš u našem gradu. Nakon toga idu Novi Sad, Beograd. 

Na tribini će stručnjaci za ovu oblast i način ishrane dati svoje mišljenje, a u cilju, između ostalog i kako bi oborili izvesne mitove, koje su sami ljudi sebi nametnuli. Kako tvrdi jedna od učesnica na tribini dr Jelena Milešević, iz Centra izuzetnih vrednostiza za istraživanje ishrane i metabolizma pri Institutu za medicinska istraživanja, postoje razni uzroci i spekti koji utiču na ishranu:

-Ono što odvraća ljude od biljne ishrane je to što misle da će stalno biti gladni, da neće uneti dovoljno vitamina i proteina. Ima nekog smisla, što imaju bojazan, ali…i uz takav vid ishrane, ako se dobro kombinuje, zdravlje itekako može da bude idealno.

 

U okviru tribine će posetiocima biti ponuđeno merenje inpedancom, zatim merenje stanja organizma stepen kondicije, masnoće u organizmu, vode, mišićne mase , kao indeks uhranjenosti i vrednosti krvnog pritiska.