Biciklom do slobode

Kristina Stamenković dvadesetsedmogodišnja profesorka norveškog jezika iz Prokuplja uz pomoć prijatelja, tridesetčetvorogodišnjeg Nenada Gaćeše iz Jabuke, juče je krenula iz Prokuplja u misiju koju je nazvala “Biciklom do slobode”. U čast svih Jugoslovena koji su u Drugom svetskom ratu bili zarobljeni u norveškim logorima Kristina će biciklom prevaliti 1.700 kilometara dug put do Norveške.
-Na ideju smo došli relativno skoro. Ove godine je 75 godina od kada su zarobljenici iz ondašnje Jugoslavije odvedeni u logore u severnu Norvešku, a među njima je bilo stanovnika Prokuplja, Toplice , Kikinde. U njihovu čast rešili smo da vozimo bickle od granice Srbije do granice Norveške tačnije do Osla. Nakon toga ćemo vozom otići na sever gde se nalaze logori kako bi prisustvovali državnoj manifestaciji u čast zarobljenika koja će se održati 23. juna u mestu Korgen koje grad pobratim Prokuplju – istakla je Kristina Stamenković.


Na putu do Norveške, a na poziv udruženja Srpski ratni veterani Kristina i Nenad položili su vence na spomenik internircima u Kikindi.
-Kao domaćinima zadovoljstvo nam je da i Kikinda bude deo mape gradova koji su deo sećanja na stradale u Drugom svetskom ratu. Kikinda je jedna od mnogih mesta iz kojih su ljudi deportovani u logore – rekao je Radovan Momčilov iz udruženja Srpski ratni veterani.
Bio je prisutan i Tibor Firedi iz kikindskog ogranka Norveškog društva Srbije.
Osim u čast zarobljenika, Kristina ističe da vozi bicikl i u čast civilnog stanovništva Norveške, bez čije bi pomoći i saosećanja broj stradalih bio mnogo veći. Motiv je i prijateljstvo među narodima, njegovo održanje i unapređenje, kao i podizanje antifašističke svesti.


-Zvanični polazak je na graničnom prelazu sa Mađarskom, Bački breg, potom sledi Budimpešta, Bratislava, Beč, Prag u Češkoj, Drezden odakle uzimamo trajekt kako bi stigli do Osla – objasnila je Kristina.
Nenad Gaćeša će voziti automobil i tu je kao podrška svojoj prijateljici.
-Moj zadatak je da Kristinu pružim bezbednost na putu i logistiku. I na ovaj način uspećemo da produbimo prijateljstvo između Srbije i Norveške, da bi skrenuli pažnju na stradanje srpskog stanovništva kroz istoriju, sklopimo nova prijateljstva – dodao je Nenad Gaćeša.
Kristina i Nenad planiraju da prelaze 100 kilometara dnevno. Uz put očekuju da upoznaju dosta novih prijatelja, a planiraju da iskoriste smeštaj koji u Evropi postoji za one koji putuju biciklima.