Biciklističkom turom obeležena Evropska nedelja mobilnosti

Povodom obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Kikinde organizovao je četvri put rekreativno-biciklističku vožnju.
-Grad Kikinda i Sekretarijat za zaštitu životne sredine organizovali su biciklističku vožnju u cilju promocije zdravog načina života. Ove godine prijavio se rekordan broj učesnika, više od stotinu, različitih uzrasta. Akciji su se kolektivno pridružili učenici i zaposleni u OŠ “Sveti Sava”, kao i đaci Tehničke i škole “Jovan Popović”. Ovo je pravi način da se družimo u prirodi i promovišemo zdrav život – istakla je Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine.


Učesnici bicklističkog karavana vozili su dvotočkaše od Železničke stanice u Kikindi do jezera “Laguna” u Banatskom Velikom Selu i nazad do Kikinde, ukupno dvadesetak kilometara. Najstariji učesnik bio je 72-godišnji Ivan Tolicki iz Kikinde:
-Bicklizam je zdrav sport. Od kada sam u penziji već 12 godina svakog dana vozim bicikl. Idem do Mokrina, Iđoša, Ruskog Sela, do Padeja na Tisi. To mi je postalo preokupacija. Bicikl me do sada nije izdao i ostavio na putu.
Akciji se pridružila i porodica Čolić, otac Aca, majka Vesna i sin 12-godišnji Rastko koji je poveo i drugaricu Taru.
-Pridružili smo se promociji rekreacije i sporta jer se zalažemo za zdravu životnu sredinu.Redovno vozimo bickle i drago mi je što smo deo ovog karavana. Proveli smo lep dan u prirodi i uživali u vožnji – rekao je Aca Čolić.


Lokalna samouprava obezbedila je fluorescentne prsluke i osveženje za učesnike, policijsku i medicinsku pratnju, kao i servis za popravku bicikala.
Evropska nedelja mobilnosti obeležava se od 16. do 22. septembra, a ovogodišnji moto je “Čista, deljiva i pametna mobilnost”.