Biblioteka traži volontere

U svetu je uobičajeno da institucije kulture imaju volontere.

Ovaj vid aktivizma prepoznala je i Narodna biblioteka „Jovan Popović“, koja poziva mlade srednjoškolskog uzrasta da joj se pridruže:

-Mi nismo do sada imali volontere, jer nismo imali ni prostora. Bili smo raseljeni po gradu i nismo mogli da im pružimo adekvatno mesto za rad. Nama su volonteri potrebni da, uz našu podršku i vođstvo, pomognu u ostvarivanju misije naše biblioteke, a to je pružanje podrške kulturi, širenje kulture i obrazovanja. Smatramo da će kroz volontiranje u biblioteci steći nova znanja, poznanstva i iskustvo, za koje će u svakom trenutko moći da dobiju preporuke, a znamo da su one itekako korisne kada su u pitanju stipendije, objasnila je Dunja Brkin Trifunović iz Narodne biblioteke.

Volontiranje će značiti i jedan oblik vršnjačke edukacije, koja je u srednjoškolskom periodu gotovo važnija od formalne. Pored toga, za njih je važno i da dolaze do proverenih podataka:

-Znamo koji stereotipi vladaju o biblioteci i da kada su im potrebne informacije, prvo se obrate internetu. Znamo da internet nije baš pouzdan i da svako može da postavi članak na „Vikipediji“, a njegova ispravnost se proverava kasnije. Želimo da to proverimo, da po informaciju dođu prvo kod nas, kao i da ih naučimo da postoje lektronski katalozi gde mogu da pronađu svu literaturu koja im treba za seminarske radove, maturske radove, a kasnije i za fakultet.

Klub volontera je otvoren tokom cele godine za upis novih članova:

-Prijavljivanje se obavlja putem mail-a na adresu: kultura@kibiblioteka.org.rs. Interesovanje je mnogo veće nego što sam očekivala, budući da sam obaveštenje postavila samo na društvenim mrežama. Prvi sastanak imaćemo sledeće nedelje. Njihov prvi zadatak će biti proslava Dana biblioteke.

U zavisnosti od perioda godine, biblioteka će organizovati različite aktivnosti, u kojem će važnu ulogu imati volonteri. Jedan od važnijih projekata u budućnosti biće „Knjiga za sve“, gde će volonteri takođe biti uključeni.