Bezbednost dece prioritet Fondacije „Tijana Jurić“

Igor Jurić održao je predavanje učenicima sedmih i osmih razreda OŠ „Sveti Sava“. U sveobuhvatnoj prezentaciji, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ i otac tragično nastradale devojčice, govorio je o najvećim opasnostima koje potencijalno mogu da se dese deci i porodicama.

Ona je sadržala video materijal, u kojem su se videle realne životne priče dece i njihovih roditelja. One su rađene na osnovu policijske dokumentacije, u kojima se govori o najtragičnijim događajima koji su potresli našu zemlju. Jurić ističe da je važno da se ovakva predavanja drže u malim sredinama, budući da već godinama unazad opasnosti nisu više vezane samo za velike gradove kako je to nekad važilo:

-Nama se tragedija desila u Bajmoku, u mestu od oko 6500 stanovnika, gde sve poznajemo. Tu nam stanuje veliki deo porodice. Misliš „To je mirno mesto, ne može ništa da se desi“. Zato i potenciramo da se ove priče pričaju u malim sredinama. Upravo zbog toga što se ovakve stvari u malim mestima retko ili gotovo nikad ne dešavaju, opasnost je još veća.

Jedan od ključnih segmenata predavanje jeste i bezbednost dece na internetu. Svedoci smo da mlade generacije veliki deo svog vremena provode društvenim mrežama, na kojima se odvija neka vrsta njihovog paralelnog života. Tu se možda kriju i najveće opasnosti po njih.

Cilj ovih prezentacija je prevencija tragičnih događaja. Kako Jurić ističe, zakoni su još uvek na strani zločinca, ali će se Fondacija potruditi da svojim delovanjem to promeni. Želja im je da se uvede doživotna robija za najteža ubistva dece. Prave satisfakcije za porodica žrtava nikad neće biti, ali bi ovakve zakonske kazne sprečile da se zločinci vrate na slobodu.