Bez navodnjavanja nema ni roda

U Srbiji je malo obradivih površina na kojima ima sistema za navodnjavanje. Sušna godina poput ove mnoge poljoprivredne proizvođače, naročito povrtare, nateraće da sve više razmišljaju o tome da zalivaju njive. Na dva konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo do sada potpisano 775 ugovora za subvencionisanje sistema za navodnjavanje, čija vrednost je oko 675 miliona dinara. Među onima kojima su sredstva odobrena je i povrtar iz Iđoša Aleksandar Svirčev.
-Sistem za navodnjavanje postavljen je na parceli od 10 jutara. Za deo investicije uzeo sam kredit, a deo je sufinansiran sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Dokumentaciju za konkurs podneo sam marta, a povrat od 40 odsto sam već dobio nazad. Drugi put konkurišem za sredstva i moja iskustva su pozitivna.Prvi put mi je odobren novac za navodnjavanje sedam jutara zemlje – istakao je Aleksandar Svirčev, povrtar.


U sistem za navodnjvanje uloženo je milion dinara. Ova godina bila je nepovoljna za proizvodnju jer je suša desetkovala rod.
-Imao sam ugovorenu proizvodnju industrijske paprike na površini od osam jutara. Polovina je bila u sistemu za navodnjavanje, a polovina u suvom ratarenju. Papriku sam proizvodio za firmu “Vitamin” iz Horgoša sa kojom imam korektnu saradnju. U suvom ratarenju paprika je bila jako loša, ali je taj gubitak pokriven sa paprikom koju smo navodnjavali – kaže naš sagovornik.


Svirčev je orijentisan na uzgoj povrća koje proizvodi na oko 20 jutara,a uzgaja papriku, kupus, karfiol, praziluk. Najbolje je rodio karfiol koji ima i dobru cenu.
-Karfiol koji je pod sistemima za navodnjavanje najbolje je rodio. Kako je i cena dobra on će izvući kompletnu proizvodnu godinu – dodaje Svirčev.
Za dve decenije koliko se bavi uzgojem povrća Aleksandar Svirčev ne pamti da je u oktobru uključivao sisteme za navodnjavanje kao što je slučaj ove godine.